Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

ΥΠΕΣ: Η παρουσία των προσφύγων στο Σύνταγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί

Η χορήγηση πολιτικού ασύλου είναι η μόνη νόμιμη δυνατότητα διαχείρισης του προβλήματος

syrioi prosfyges - syntagma

Η παρουσία των Σύρων προσφύγων στο Σύνταγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη και η χορήγηση πολιτικού ασύλου είναι η μόνη νόμιμη δυνατότητα διαχείρισης του προβλήματος, σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών Άγγελος Συρίγος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το θέμα.

Όπως ανέφερε, οι πρόσφυγες που διαμαρτύρονται για 13η ημέρα στην πλατεία Συντάγματος και έχουν ξεκινήσει εδώ και μια εβδομάδα απεργία πείνας, μόνο η χορήγηση πολιτικού ασύλου θα τους δώσει το δικαίωμα να ταξιδεύουν – αλλά όχι να μετοικήσουν και να εργασθούν – σε άλλο κράτος της Ε.Ε.

Ακόμη, είπε ότι το καθεστώς του πρόσφυγα τίθεται ως προϋπόθεση από την κυβέρνηση για να λάβουν προνοιακή στήριξη και να τους παρασχεθεί στέγαση.

Ο κ. Συρίγος αποσαφήνισε ότι πρόκειται για «ντε φάκτο πρόσφυγες» και σημείωσε πως «για να μπουν σε δομές πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για άσυλο».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνέχισης της απεργίας πείνας και της διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος, ο κ. Συρίγος υπογράμμισε ότι «τους διευκρινίσαμε ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί για πάρα πολύ ακόμα».

Όσον αφορά στην πρόθεση ή μη, άλλων ευρωπαϊκών κρατών, να κινήσουν τις διαδικασίες ώστε να συμβάλλουν στον επιμερισμό του ανθρωπιστικού ζητήματος των Σύρων προσφύγων ο κ. Συρίγος απάντησε ότι «από τις επαφές που είχαν μέχρι σήμερα οι Σύροι πρόσφυγες (σ.σ. με πρεσβείες άλλων κρατών) διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει πρόθεση αυτών των χωρών να τους πάρουν στα εδάφη τους».

Αναφερόμενος στην προσπάθεια του υπουργείου Εσωτερικών να πείσει τους πρόσφυγες να καταθέσουν αίτηση για πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, εκτίμησε ότι η προσπάθεια του υπουργείου μπλοκάρεται από άτομα που λένε στους πρόσφυγες ότι «το άσυλο είναι άχρηστο» και ότι «δεν τους χρειάζεται».

Μάλιστα αναφέρθηκε σε Σύρους που έλεγαν στους πρόσφυγες να μη συνομιλούν με τους ανθρώπους του υπουργείου Εσωτερικών, όταν το βράδυ της 26ης Νοεμβρίου πήγαν να μοιράσουν το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου προς τους πρόσφυγες.

Τονίζεται ότι οι πρόσφυγες από την μεριά τους, αιτούν να τους δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να προχωρήσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες της επιλογής τους και να ζητήσουν εκεί πολιτικό άσυλο.

Κύριος σκοπός τους είναι χώρες, όπως η Σουηδία, όπου οι αιτούντες άσυλο έχουν άμεσα πρόσβαση σε στέγαση και επίδομα – κάτι που δεν γίνεται στην Ελλάδα.

Ακόμη, θεωρούν ότι στην Ελλάδα που πλήττεται από την κρίση, δεν υπάρχουν περιθώρια εύρεσης εργασίας και αποκατάστασή τους.

Κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται κι από το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Εσωτερικών προς τους πρόσφυγες, όπου αναφέρεται με σαφήνεια ότι «όσοι δεν έχουν υποβάλλει αίτηση για άσυλο, δεν έχουν δικαίωμα εργασίας. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί εργασία. Στην Ελλάδα υπάρχουν 1.240.000 άνεργοι».

Συγχρόνως, οργανώσεις όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων, επιμένουν ότι, εφόσον πρόκειται για «ντε φάκτο πρόσφυγες», νομικά χρήζουν άμεσης προστασίας και παροχής υπηρεσιών προνοιακού χαρακτήρα στην Ελλάδα για όσο διάστημα δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Σχετικά με την αριθμητική αποτύπωση του προσφυγικού ρεύματος από τη Συρία, που κλιμακώνεται αυξητικά, υπογράμμισε ότι το 2011 εισήλθαν στην Ελλάδα 1.500 Σύροι πρόσφυγες, το 2012 ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 7.900, το 2013 σε 8.500 και το 2014 σε 28.500 ανθρώπους (άνδρες, γυναίκες και παιδιά). Μόνο τον Οκτώβριο κατάφεραν να εισέλθουν στη χώρα 4.760 άνθρωποι.

Όσον αφορά ειδικά στην πλατεία Συντάγματος, ανέφερε ότι μεταξύ των διαμαρτυρομένων υπάρχουν 2-3 οικογένειες με μικρά παιδιά. Αναφορικά δε με τους πρόσφυγες που διασώθηκαν στην Κρήτη, είπε ότι πρόκειται για 119 οικογένειες, 185 άτομα χωρίς οικογένεια και 26 ασυνόδευτα παιδιά.

By