Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΥΠΕΞ Ιταλίας: Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη το προσφυγικό

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το όλο αυτό πρόβλημα» και πως «η γεωγραφία δεν μπορεί να θεωρηθεί ο καθοριστικός παράγοντας»

paolo-gentiloni

Ενενήντα τρεις Σύροι πρόσφυγες αποβιβάστηκαν σήμερα στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης -με ανθρωπιστική αερογέφυρα-, προερχόμενοι από τους καταυλισμούς της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ. Ανάμεσά τους και 41 ανήλικοι.

Πρόκειται για 24 οικογένειες προερχόμενες από τη Χομς, τη Χάμα και την Ιντλίμπ, οι οποίες έλαβαν από την Ιταλία ανθρωπιστική βίζα. Οι πρόσφυγες πρόκειται να μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας σε διάφορες περιφέρειες της Ιταλίας, όπου, μεταξύ άλλων, θα παρακολουθήσουν μαθήματα ιταλικής γλώσσας και σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης, για την ένταξή τους στην αγορά της εργασίας.

Για την στήριξη των προσφύγων αυτών κινητοποιήθηκαν τόσο καθολικές οργανώσεις, όσο και προταστεντικές εκκλησίες της Ιταλίας.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε ότι «χρειάζεται κοινή ανάληψη ευθύνης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς μονομερείς αποφάσεις. Αλλά και μια στήριξη χωρών, όπως ο Λίβανο, η Ιορδανία, η Τουρκία, που δέχονται μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση. Στη δέσμη αυτή αναγκαίων μέτρων συμπεριλαμβάνονται και οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι».

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών προσέθεσε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το όλο αυτό πρόβλημα» και πως «η γεωγραφία δεν μπορεί να θεωρηθεί ο καθοριστικός παράγοντας».

Μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Χάντενσμπλαντ, o Πάολο Tζεντιλόνι προσέθεσε: «Φυσικά και η Αθήνα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για την καταγραφή των προσφύγων, αλλά η συγκεκριμένη περίπτωση αποδεικνύει ότι οι σημερινοί κανόνες του Δουβλίνου πρέπει να αλλάξουν«.

Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματτέο Ρέντσι, με παρέμβασή του στο διαδίκτυο, θέλησε να τονίσει ότι «το πρόβλημα σήμερα στην Ευρώπη είναι ότι υπάρχουν πολλοί κανόνες (τους οποίους δεν σέβονται όλοι) και λίγα ιδεώδη (που ίσως δεν συμμερίζονται όλοι)».

«Εμείς δεν χτυπάμε την γροθιά στο τραπέζι για να μην σεβαστούμε τους κανόνες. Εμείς κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε η Ευρώπη να είναι πιο δυνατή και η Ιταλία να αποκτήσει μεγαλύτερη επίγνωση της κατάστασης», κατέληξε ο κ. Ρέντσι.

By