Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

ΥΠΟΙΚ: «Διαστρέβλωση ελληνικών θέσεων» από την WSJ

Tο υπουργείο ξεκαθαρίζει πως το έγγραφο Βαρουφάκη μεταφέρει ένα μακρόπνοο σχέδιο που υπερβαίνει κατά πολύ, ως οφείλει, τα όρια της διαπραγμάτευσης

ypoik2

Για μακρόπνοο σχέδιο που αφορά την ανάκαμψη και την ανάπτυξη στη μεταμνημονιακή εποχή και το οποίο συζητήθηκε άτυπα στις συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τους ομολόγους του από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία αλλά και τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί κάνει λόγο το ΥΠΟΙΚ με αφορμή δημοσίευμα της Wall Street Journal που μεταφέρει σχόλια ευρωπαίων αξιωματούχων ότι ο κ. Βαρουφάκης «συνεχίζει να περιπλέκει τις διαπραγματεύσεις».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του μετά το Eurogroup στη Ρίγα αποφασίσθηκε  και ανακοινώθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών που συντονίζει ο Γενικός Γραμματέας  Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης, η οποία προετοιμάζει το νέο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανάπτυξης της χώρας για τη Μεταμνημονιακή Εποχή.

«Το πρώτο σχέδιο (draft) συντάχθηκε ήδη υπό την επίβλεψη του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος το συζήτησε άτυπα με τους υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, της Ιταλίας Πιερ Παντοάν, της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος και με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί κατά την διάρκεια των συναντήσεων που είχε μαζί τους αυτή την εβδομάδα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μάλιστα, όπως διευκρινίζει το υπουργείο πρόκειται για μακρόπνοο σχέδιο που υπερβαίνει κατά πολύ, ως οφείλει, τα όρια της διαπραγμάτευσης που εξελίσσεται τώρα στο πλαίσιο του Brussels Group.

Απαντώντας στο δημοσίευμα της WSJ σχολιάζει ότι «δυστυχώς, άλλη μια φορά επιστρατεύθηκε το γνωστό «σύστημα» διαρροών και συγκεκριμένων δημοσιογραφικών κύκλων που στοχεύουν συστηματικά στην αποδόμηση και διαστρέβλωση των ελληνικών θέσεων».

«Όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την ουσία του εν λόγω Σχεδίου και την ποιότητα των προτεινόμενων πολιτικών και μεταρρυθμίσεων θα μπορέσουν σύντομα να τις κρίνουν μετά τη δημοσιοποίησή του» σχολιάζει η ανακοίνωση.

Υπογραμμίζει δε ότι η διαφορά στις προβλέψεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από τα στοιχεία «στα οποία εμμένουν οι θεσμοί στις Βρυξέλλες αφορά στο ύψους του αποπληθωρισμού που, αξίζει να σημειωθεί, οφείλεται στην ασφυξία που εκείνοι δημιουργούν». 

«Εν πάση περιπτώσει οι όποιες διαφορές εμπίπτουν στα όρια του στατιστικού λάθους. Τέλος, ας θυμηθούμε πόσο έξω έχουν πέσει οι θεσμοί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά όλες τους τις προβλέψεις…» καταλήγει η ανακοίνωση.

By