Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

ΥΠΟΙΚ: Έως και 50% οι φορολογικοί συντελεστές στα εισοδήματα

Το ΥΠΟΙΚ εξετάζει τόσο χαμηλούς όσο και υψηλούς συντελεστές για τα εισοδήματα

ypoik2

Το ΥΠΟΙΚ επεξεργάζεται δώδεκα διαφορετικά σενάρια για τις φορολογικές κλίμακες, με τους συντελεστές να ξεκινούν από τα χαμηλά (π.χ. από το 15%) και να φτάνουν ή και να ξεπερνούν το 50% για τα μεγάλα εισοδήματα.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», στέλεχος του ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι ο υψηλός συντελεστής αφορά σε εισοδήματα σίγουρα πάνω από τα 50.000 ευρώ, αν και είναι νωρίς ακόμα για να βγουν συμπεράσματα.

Οι φορολογικές αλλαγές θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα του λογισμικού που έχει προσφέρει το ΔΝΤ σε επίλεκτα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Όταν το κλιμάκιο της τεχνικής βοήθειας του ΔΝΤ διαπίστωσε ότι το ελληνικό ΥΠΟΙΚ προσπαθεί με ένα απλό excel να αλλάξει τους συντελεστές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων, προσφέρθηκε να διευκολύνει. Χάρισε στο ΥΠΟΙΚ ένα ειδικό λογισμικό στο οποίο πολύ απλά περνάς τα δεδομένα από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του περασμένου έτους και αρχίζεις τις δοκιμές σε επίπεδο αριθμού κλιμακίων, ύψους συντελεστών και πιθανού αφορολογήτου δίνοντας εκ των προτέρων το τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα στα φορολογικά έσοδα.

Τα στοιχεία που έχουν περάσει σε αυτό το ειδικό λογισμικό του ΔΝΤ αποτελούν την ακτινογραφία των φορολογικών δηλώσεων που υπεβλήθησαν το 2015.

By