Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

ΥΠΟΙΚ: Ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο για το εάν υποχρεούται σε ΕΝΦΙΑ η ΤτΕ

Μετά την επιστολή του διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος για απαλλαγή από τον φόρο

eniaios foros idioktisias akinitwn enfia

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείο Οικονομικών έθεσε σήμερα ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για το εάν η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεούται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που έχει στην κατοχή της.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης ερωτά αν η Τράπεζα της Ελλάδος για τα δικαιώματά της σε ακίνητα:

  • Απαλλάσσεται από φόρους ή τέλη κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 73 παρ. 1 του Καταστατικού της ή
  • καταλαμβάνεται από τις νεότερες διατάξεις του ν. 4223/2013 «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις» (Α287), οι οποίες δεν την απαλλάσσουν από την επιβολή του εν λόγω φόρου
  • πως διαμορφώνεται η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα και ειδικότερα ποια είναι η ισχύς της επίμαχης διάταξης του Καταστατικού της ΤτΕ εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι αυτή περιλαμβάνεται σε διεθνή σύμβαση που έχει κυρωθεί με νόμο (ν.3423/1927) σε συνδυασμό με το ότι η μεταγενέστερη διάταξη της παρ.3 του άρθρου 3 του ν. 4223/2013 ορίζει ότι «κάθε άλλη διάταξη, γενική ή ειδική, που αφορά απαλλαγές από φόρους ή τέλη δεν εφαρμόζεται για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακίνητης Περιουσίας».

Υπενθυμίζεται ότι, η Τράπεζα της Ελλάδας σε ανακοίνωσή της επεσήμανε πως η απαλλαγή των ακινήτων που ανήκουν στην ίδια από κάθε άμεσο και έμμεσο φόρο, δασμό, τέλος κ.λ.π. έχει επιβεβαιωθεί από σειρά αποφάσεων των αρμόδιων δικαστηρίων, αλλά και από το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο.

Η ΤτΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το ίδιο θεσμικό πλαίσιο απαλλαγών ισχύει και για τις κεντρικές τράπεζες των περισσοτέρων χωρών – μελών της Ε.Ε. όπως εξηγεί, η διεθνής πρακτική προβλέπει την πληρωμή στο κράτος μερίσματος επί των καθαρών κερδών των κεντρικών τραπεζών, το οποίο για την περίπτωση της ΤτΕ ισοδυναμεί με ποσοστό 88% επί των καθαρών κερδών της.

Στην πράξη, η ΤτΕ αντί να καταβάλει φόρους, πληρώνει ετησίως μέρισμα, το οποίο καλύπτει όλες τις υποχρεώσεις της προς το Δημόσιο, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση. Η ΤτΕ υπενθυμίζει δε ότι το Δημόσιο έλαβε στη χρήση του 2013 το ποσό των 817.800.000 ευρώ.

By