Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

ΥΠΟΙΚ:Τα κονδύλια ΕΣΠΑ δεν πάνε στον κρατικό πρoϋπολογισμό

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη με τους περιφερειάρχες.ypoik

 

Δεν θα επιστραφούν τελικά στον κρατικό προϋπολογισμό τα αδιάθετα κονδύλια των Περιφερειών για χρηματοδότηση έργων υποδομής.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της σύσκεψης της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας με τους Περιφερειάρχες που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στη διαδικασία διαχείρισης των κονδυλίων των ΠΕΠ (Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα), ούτε θα υπάρξει πρόβλημα υποχρηματοδότησης των έργων ή έλλειψης πόρων στις Περιφέρειες.

Ο υφυπουργός Επικρατείας κ. Τ. Κουίκ που μετείχε επίσης στη σύσκεψη ανέφερε ότι δεν θα φύγουν χρήματα από τις Περιφέρειες για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και συνέστησε «ηρεμία».

Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ του ΕΣΠΑ.

Περιφερειάρχες ανέφεραν μετά τη σύσκεψη ότι η μεταφορά κονδυλίων του ΕΣΠΑ στον κρατικό προϋπολογισμό δεν προβλέπεται από την Κοινοτική νομοθεσία και ότι δεν υπάρχει διαδικασία για την υλοποίηση σχετικής πρόβλεψης που περιλαμβάνεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας προς τις

Περιφέρειες, να μεταφερθούν δηλαδή στον προϋπολογισμό κονδύλια που δεν είναι άμεσα απαιτητά για την πληρωμή συγχρηματοδοτούμενων έργων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος.

Ενταση με τους Περιφερειάρχες

Το θέμα προέκυψε όταν έγγραφο που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων Αλέξανδρος Χαρίτσης έφτασε στις διαχειριστικές αρχές των Περιφερειών, μέσω του οποίου ζητούσε την αυτόματη ανάκληση από το κράτος των χρημάτων που είναι κανονικά δεσμευμένα για έργα μέσω του ΕΣΠΑ.

Το έγγραφο έχει τίτλο «Επιτάχυνση πληρωμών ΕΣΠΑ και καταχωρήσεων σε ΟΠΣ».

Εντονες αντιδράσεις από τις Περιφέρειες

Αμεση ήταν η αντίδραση από τον πρόεδρο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, ο οποίος μιλώντας το πρωί στο «Ράδιο-Ένα 102,5» ανακοίνωσε πως συγκαλεί έκτακτο συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, «συμβαίνει κάτι πρωτόγνωρο και κινδυνεύει η ανάπτυξη στη χώρα με την αυτόματη ανάκληση από το κράτος των χρημάτων που είναι κανονικά δεσμευμένα για έργα μέσω του ΕΣΠΑ. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, μάλιστα, το ποσό είναι περίπου 26 εκατ. ευρώ». Τόνισε μάλιστα πως το έγγραφο που κοινοποιήθηκε από το αρμόδιο υπουργείο, τους ζητά τα χρήματα του ΕΣΠΑ, να ανακληθούν αυτόματα. «Τα χρήματα, τα οποία δεν έχουν μέχρι σήμερα απορροφηθεί».

Μάλιστα, στο έγγραφο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «στην περίπτωση που δεν προκύπτει εύλογη βεβαιότητα αξιοποίησής τους μέχρι 19/4/2015, (σ.σ.: θα γίνει) ανάκλησή τους μέσω των αρνητικών εντολών κατανομής το αργότερο μέχρι 3/4/2015. Μετά τις 19/4/2015 για τα ποσά αυτά θα έχει εφαρμογή ο Οδηγός Λειτουργίας του Κεντρικού Λογαριασμού και θα ανακληθούν αυτόματα…».

Ποτάμι: Να σταματήσει επιτέλους η αφαίμαξη

Το κρυφτούλι με τα ταμεία που το πρωί είναι άδεια και το βράδυ γεμίζουν μόνο και μόνο για να δηλώνουν αισιόδοξα στις τηλεοράσεις τα κυβερνητικά στελέχη, πρέπει να τελειώσει. Η χώρα έχει ανάγκη τα λεφτά της Ευρώπης. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι δεν έχει άπειρο χρόνο και κάθε μέρα που περνάει η οικονομία είναι ένα σκαλοπάτι πιο χαμηλά. Η αφαίμαξη ευρώ από κάθε πιθανή και απίθανη πηγή – τελευταία και από το ΕΣΠΑ!- πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Όσο η διαπραγμάτευση δεν καταλήγει, τα αρνητικά σενάρια – ελληνικών και ξένων κύκλων – έρχονται πιο κοντά. Ο μόνος πλέον τρόπος να αποτραπούν αυτά τα εφιαλτικά σενάρια είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει στην έντιμη συμφωνία, που τόσο συχνά επικαλείται ο Πρωθυπουργός.

By