Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στη Νεάπολη

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν πραγματική μάχη με τις φλόγες

canader ripseis nerou

Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται το ένα από τα τρία μέτωπα της φωτιάς που έχει ξεσπάσει στη Νεάπολη Βοιών. Πρόκειται για το πύρινο μέτωπο στις παρυφές της κωμόπολης και στα γύρω χωριά. Συγχρόνως, σε εξέλιξη βρίσκεται το βορειοανατολικό μέτωπο της φωτιάς πίσω από το βουνό που κατευθύνεται προς την Καστανιά όπου καίει δασική έκταση.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν πραγματική μάχη με τις φλόγες για να ελέγξουν το πύρινο μέτωπο. Την ίδια στιγμή, άλλοι συνάδελφοί τους πυροσβέστες με τη συνδρομή πολιτών προσπαθούν να ελέγξουν πλήρως και να σβήσουν τις εστίες φωτιάς, στις περιοχές απ” όπου πέρασε η πύρινη λαίλαπα.

O γ.γ. του υπουργείου Υγείας Γιάννης Μπασκόζος και ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης επισκέφθηκαν το Κέντρο Υγείας Νεάπολης προκειμένου να εκτιμήσουν πότε θα είναι δυνατόν να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα στις 11 περίπου το πρωί θα βρίσκεται στην περιοχή της Νεάπολης ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου προκειμένου να επιθεωρήσει τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή που έχει υποστεί η περιοχή. Στη συνέχεια, ο κ. Αποστόλου θα προεδρεύσει σύσκεψης για την στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων,. Πρώτο και κύριο θέμα που θα συζητηθεί είναι η χορήγηση ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους, καθώς έχουν καεί όλοι οι βοσκότοποι της περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες , στο χωριό Άγιος Νικόλαος έχουν καεί 10 περίπου σπίτια, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιά στο σύνολο της καμένης έκτασης. Βασικό και κύριο πρόβλημα αυτή την ώρα είναι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, ενώ το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται σε ύφεση.

Παράλληλα, συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να αποκαταστήσουν το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης στη Νεάπολη, σε όλη την ευρύτερη περιοχή και τα Κύθηρα. Η ηλεκτροδότηση είχε διακοπεί το μεσημέρι, καθώς κάηκαν οι ξύλινοι στύλοι της ΔΕΗ έξω από τη Νεάπολη. Τις κρίσιμες ώρες της φωτιάς με δυσκολία λειτουργούσε και το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας.

Από τη φωτιά προκλήθηκε μεγάλη καταστροφή στα χωριά ανατολικά της Νεάπολης, όπως Λάχι, Φαρακλό, Αγ. Νικόλαος, Κάμπος, ενώ στη Νεάπολη έχουν καταστραφεί αρκετές καλλιέργειες.

Ένας 58χρονος Ελληνο-Ελβετός έπαθε ανακοπή και απεβίωσε έξω από το Κέντρο Υγείας Νεάπολης, λίγο πριν αυτό εκκενωθεί περικυκλωμένο από φλόγες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ελληνο-Ελβετός είχε φτάσει στην περιοχή μόλις πριν από δυο ημέρες για διακοπές.

Στην περιοχή νωρίτερα περιόδευσε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος δήλωσε ότι «προέχει η συνδρομή όλων των αρμοδίων υπηρεσιών με πρώτη την Πυροσβεστική, ώστε να προστατευθούν οι πολίτες. Σε αυτόν τον τομέα ο συντονισμός που υπήρξε από την πρώτη στιγμή ήταν καθοριστικός, παρά το μέγεθος και την ένταση της πυρκαγιάς».

Ο κ. Σπίρτζης υπογράμμισε ότι εκκενώθηκαν εγκαίρως τα χωριά, το γηροκομείο, οι κατασκηνώσεις και το Κέντρο Υγείας και ότι σώθηκαν πολίτες.

By