Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Υπό τη σκιά του αδιεξόδου κυβερνητικό συμβούλιο και σήμερα

Το Μαξίμου αναζητά πολιτικό περιθώριο για να «περάσει» τη συμφωνία στο εσωτερικό

euro_bottiglia

Συμβούλια, συζητήσεις και συσκέψεις είναι στην ημερήσια διάταξη των υπουργών της κυβέρνησης και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Η αδιέξοδη κατάσταση στην οικονομία συνεχίζεται και η συμφωνία με τους δανειστές πότε είναι κοντά και πότε απομακρύνεται.

Ενδεικτικό είναι πως το κυβερνητικό συμβούλιο συνεδρίασε χθες για ώρες. Ωστόσο, χθες το βράδυ το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε πως το κυβερνητικό συμβούλιο θα συνέλθει και πάλι σήμερα στις 18:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, ενώ το απόγευμα αναμένεται συνεδρίαση και της Πολιτικής Γραμματείας.

Στο προσκήνιο το φορολογικό νομοσχέδιο

Στο επίκεντρο του κυβερνητικού συμβουλίου θα βρεθεί η προετοιμασία του φορολογικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, το οποίο αναμένεται να περιλαμβάνει στα άρθρα του θέματα επί των οποίων έχει υπάρξει οριστική συμφωνία με τους εταίρους και θα επιχειρηθεί να ενταχθούν και ορισμένα ακόμη. Οπως προκύπτει, εξάλλου, οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν καταλήξει σε μία αρχική συμφωνία σε σημεία όπως:

  • Η επιβολή ειδικού φόρου για τις 500 πιο πλούσιες οικογένειες της Ελλάδας.
  • Η αύξηση φόρου στην πολυτελή διαβίωση (αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού, πισίνες, σκάφη κ.λπ.).
  • Η λοταρία.
  • Η έκτακτη εισφορά για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ, χωρίς τη μείωση κατά 30%.

Ωστόσο, η «καυτή πατάτα» στο φορολογικό είναι το ποσοστό του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ.

Πρωτοβουλίες Τσίπρα -Ζητάει πολική λύση

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έριξε το μπαλάκι στους εταίρους, επιμένοντας πως θα πρέπει στη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγα οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ να δώσουν πολιτική λύση στο ζήτημα και να κλειδώσει η συμφωνία για την Ελλάδα.

Οπως εκτιμούν αναλυτές, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να λάβει νέες πρωτοβουλίες και στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ανατολική Εταιρική Σχέση, 21-22 Μαΐου, στη Ρίγα και να έχει ένα νέο τετ α τετ με την καγκελάριο Μέρκελ. Εκεί θα επιδιώξει ξανά -αν και η κατάσταση θα έχει φτάσει στο παρά ένα- να αποσπάσει το πολυπόθητο «ναι» των εταίρων. Ουσιαστικά, αυτό που ζητάει το Μέγαρο Μαξίμου είναι να δοθούν στην Αθήνα κάποια ελάχιστα πολιτικά περιθώρια προκειμένου να «περάσει» τη συμφωνία στο εσωτερικό.

Κύκλοι, μάλιστα, της κυβέρνησης επεσήμαναν ότι «έχουμε δείξει όλη τη βούληση. Επιδιώκουμε συμφωνία που θα σέβεται τους κανόνες, αλλά και τη λαϊκή ετυμηγορία».

«Εχουμε μπει στο πιο κρίσιμο σημείο. Λίγο πριν από το τέλος. Εχει διανυθεί αρκετή απόσταση», προσθέτουν.

Το εσωκομματικό «μασάζ» και τα μπρος-πίσω στις «κόκκινες γραμμές»

Ενα από τα πλέον εξαντλητικά σημεία των διαπραγματεύσεων δεν είναι τόσο οι συνομιλίες με τους εταίρους, αλλά οι προσπάθειες του Μαξίμου να πείσει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τα κέρδη από τις διαπραγματεύσεις, ώστε η κυβέρνηση να έχει στη διάθεσή της τα απαραίτητα περιθώρια προκειμένου να «περάσει» τη συμφωνία στο εσωτερικό.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μιλώντας στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο», είπε ότι «η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες για να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές», ενώ τόνισε πως δεν θα ληφθούν νέα υφεσιακά μέτρα, προς απογοήτευση των «Κασσανδρών», «εξωτερικού», αλλά και «εσωτερικού».

«Οι δικές μας διαπραγματευτικές «κόκκινες γραμμές» χαράσσονται με το νομοθετικό μας έργο», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στα νομοσχέδια της κυβέρνησης για την ανθρωπιστική κρίση, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Ωστόσο, όπως προέκυψε από τη χθεσινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, κάποια βήματα πίσω έχουν γίνει και από την κυβέρνηση και από τους δανειστές, με τις δύο πλευρές να τα έχουν σχεδόν βρει στο θέμα των εργασιακών.

Οπισθεν ολοταχώς στο δημοψήφισμα

Ενα θέμα που «χώρισε» στα δύο την κυβέρνηση αλλά και βουλευτές ήταν το δημοψήφισμα. Αν και για την ώρα η κυβέρνηση οπισθοχώρησε κάνοντας μία κίνηση καλής θέλησης απέναντι στους δανειστές, οι διαφορετικές απόψεις είχαν ήδη ακουστεί.

Υπενθυμίζεται πως αρνητικοί για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία ήταν οι Γιώργος Σταθάκης, Γιάννης Δραγασάκης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γιώργος Βούτσης, Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ υπέρμαχοι ήταν οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Πάνος Σκουρλέτης, Αλέξης Μητρόπουλος, Νίκος Φίλης.

Για την ώρα το εν λόγω δίλημμα έχει παγώσει, με την κυβέρνηση να ρίχνει το μπαλάκι στους δανειστές.