Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Υπόθεση Πιστόριους: Δεν αποφυλακίζεται κατόπιν αντιδράσεων

Απρόσμενες εξελίξεις στην υπόθεση του Όσκαρ Πιστόριους

web-pistorius-reutersv2

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση του Όσκαρ Πιστόριους, καθώς όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει στην φυλακή και μετά την Παρασκευή όταν θα μπορούσε πλέον να αφεθεί ελεύθερος. Η μέχρι τώρα απόφαση των δικαστηρίων να σταματήσει την φυλάκισή του και να παραμείνει σε κατ” οίκον περιορισμό φορώντας ειδικό βραχιολάκι, συνάντησε την έντονη αντίδραση όχι μόνο της οικογένειας αλλά και δεκάδων οργανώσεων στην χώρα.

Έτσι σήμερα αποφασίστηκε από ανώτατη δικαστική αρχή, και ύστερα από εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης της χώρας Michael Masutha, η παραμονή του στην φυλακή. Mε την αιτιολόγηση ότι η απόφαση για να οδηγηθεί στο σπίτι του είναι αρκετά πρόωρη. Και ότι χρειάζεται περαιτέρω εξέταση του θέματος ώστε να είναι νομικά και ηθικά δίκαιη.

Ο Πιστόριους είχε καταδικαστεί σε πέντε χρόνια για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας» της πρώην συντρόφου του Reeva Steenkamp. Όμως εκμεταλλευόμενος μια ειδική διάταξη του νόμου, είναι σε θέση να αφεθεί ελεύθερος, αν έχει εκτίσει το ένα πέμπτο της ποινής του, δηλαδή μόλις 10 μήνες.

Σύμφωνα με το νόμο, ο Πιστόριους θα επέστρεφε στο σπίτι του πλούσιου θείου του για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του, ενώ κάθε μήνα θα ήταν υποχρεωμένος να πραγματοποιεί δυο ημέρες κοινωφελούς εργασίας και να παραμένει μακριά από επιλήψιμες πράξεις όπως τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

Παρ” όλα αυτά υπήρξαν έντονες αντιδράσεις σε όλη την χώρα για την συγκεκριμένη διαδικασία της «πολυτελούς φυλάκισης», ενώ από παντού ακούγονται φωνές για αναψηλάφηση της δίκης, χωρίς ο Πιστόριους να εγκαταλείψει την φυλακή. Πολύ δε περισσότερο που ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν πειστεί από την απόφαση της αρχικής δίκης, θεωρώντας τον ένοχο για φόνο εκ προμελέτης και όχι εξ αμελείας.

«Η ζωή της αξίζει πολύ περισσότερο από τους δέκα μήνες» δήλωσαν οι γονείς της άτυχης Reeva Steenkamp, οι οποίοι μοίρασαν φωτογραφίες της κόρης τους ανήμερα των 32ων γενεθλίων της που θα συμπλήρωνε σήμερα αν ζούσε. Μια κίνηση που προκάλεσε αρκετή συναισθηματική φόρτιση στην χώρα, και που με τον τρόπο της συνέβαλλε και αυτή στην απόφαση που ελήφθη να παραμείνει στην φυλακή ο Πιστόριους.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By