Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

ΥΠΠΟΑ: Πέντε οι νεκροί της Αμφίπολης

Το υπουργείο κάνει ξανά λόγο για τυμβωρυχία

amfipoli-karuatides 3

Σε πέντε άτομα ανήκουν τα 550 οστά που βρέθηκαν «θρυμματισμένα και ακέραια» στο ταφικό μνημείο του Λόφου Καστά στην Αμφίπολη, ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού.

Όπως διευκρινίζει η κ. Σ. Τριανταφύλλου, επίκουρη Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας και Οστεοαρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας, ΑΠΘ και η κ. Χ. Παπαγεωργοπούλου, επίκουρη Καθηγήτρια Φυσικής Ανθρωπολογίας, Τμήμα Ιστορίας Εθνολογίας, Εργαστήριο Φυσικής Ανθρωπολογίας, ΔΠΘ , επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που ανέλαβε την έρευνα, η μελέτη και η καταγραφή των 550 οστών έχει ολοκληρωθεί.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι τα 157 από τα 550 οστά που έχουν καταγραφεί είναι διαγνωστικά. Πρόκειται δηλαδή για οστά, τα οποία, αφού ανατάχθηκαν, ολοκληρώθηκε η προσωρινή συγκόλληση θραυσμένων τμημάτων τους, προσδιορίστηκαν με απόλυτη ακρίβεια από ποιo μέρος των σκελετών προέρχονται, σε ποιά ανατομική πλευρά ανήκουν, χρησιμοποιήθηκαν στον προσδιορισμό του φύλου, της ηλικίας και του αναστήματος και επιπλέον αποδόθηκαν με ασφάλεια στα 5 άτομα που έχουν εντοπιστεί χώρο 4 του ταφικού μνημείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα υπόλοιπα 393 οστά ανήκουν σε θραύσματα πλευρών, σπονδύλων καθώς και σε αριθμό μικρών αδιάγνωστων θραυσμάτων οστών μέχρι πέντε εκατοστών, τα οποία ανήκουν με ασφάλεια στα ενήλικα άτομα 1, 2 και 3. Τα σκελετικά κατάλοιπα βρέθηκαν διάσπαρτα και όχι σε ανατομική θέση στην επίχωση του χώρου 4 αλλά και στο εσωτερικό του κιβωτιόσχημου τάφου.

Η διασπορά των οστών ξεκινούσε από βάθος 6,30 μ. από την κορυφή του θαλάμου του χώρου 4 και συνεχιζόταν μέχρι το βάθος των 8,90 μ., κοντά στο δάπεδο του κιβωτιόσχημου τάφου.

«Η γενική εικόνα εύρεσης των σκελετικών καταλοίπων συνηγορεί στην αναμόχλευση τους από ανθρωπογενή επέμβαση» επαναλαμβάνει το υπουργείο και κάνει ξανά λόγο για τυμβωρυχία, ενώ προσθέτει ότι ο αριθμός επομένως των νεκρών δεν πρόκειται να μεταβληθεί.

 

By