Τετάρτη, 16 Ιουνίου, 2021

Ιράκ: Αστυνομικοί άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών – Πληροφορίες για νεκρό

Με αληθινές σφαίρες, δακρυγόνα και νερό υπό πίεση οι αστυνομικές δυνάμεις του Ιράκ προσπάθησαν να διαλύσουν ένα πλήθος εκατοντάδων ανθρώπων που διαδήλωσαν στη Βαγδάτη διαμαρτυρόμενοι για τη διαφθορά και ζητώντας τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με αστυνομικές και ιατρικές πηγές, περίπου 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν, είτε από πλαστικές σφαίρες είτε από τα δακρυγόνα που εκτόξευαν οι αστυνομικοί εναντίον τους. Αυτόπτες μάρτυρες, τους οποίους επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο, έκαναν λόγο για έναν νεκρό, ωστόσο η πληροφορία αυτή δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές.

 

Περισσότεροι από 3.000 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στο κέντρο της πόλης, στην Πλατεία Απελευθέρωσης. Ορισμένοι προσπάθησαν να περάσουν τη Γέφυρα της Δημοκρατίας και να φτάσουν στην οχυρωμένη Πράσινη Ζώνη.

Οι δυνάμεις ασφαλείας, που είχαν αποκλείσει τους δρόμους, χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και νερό υπό πίεση για να απωθήσουν το πλήθος. Οι διαδηλωτές αρνήθηκαν να αποχωρήσουν από την πλατεία και οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ.

Το πρακτορείο INA μετέδωσε ότι πυροσβέστες προσπαθούν να κατασβέσουν μια πυρκαγιά που ξέσπασε σε ένα τουρκικό εστιατόριο, κοντά στην Πλατεία Απελευθέρωσης.

«Οι κλέφτες μας λεηλάτησαν» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, διαμαρτυρόμενοι για την ανεργία, τη διαφθορά, τη χρόνια έλλειψη υπηρεσιών, ηλεκτρικού ρεύματος και πόσιμου νερού. Κάποιοι πρότειναν να ξεκινήσουν καθιστική διαμαρτυρία επ” αόριστον και να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να πετύχουν «το τέλος της αδικίας» και να εξασφαλίσουν «υπηρεσίες και δουλειές».

Σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, το Ιράκ είναι η δωδέκατη πιο διεφθαρμένη χώρα στον κόσμο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By