Τρίτη, 15 Ιουνίου, 2021

Ιράκ: Πυρ κατά διαδηλωτών άνοιξαν οι δυνάμεις ασφαλείας την Παρασκευή

Πυρ κατά διαδηλωτών στη Βαγδάτη άνοιξαν την Παρασκευή οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, στην τέταρτη μέρα που ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί για τη διαφθορά, την ανεργία και τις «φτωχές» δημόσιες υπηρεσίες.

Οι δυνάμες ασφαλείας πυροβόλησαν κατευθείαν προς το πλήθος και όχι στον αέρα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ανταποκριτής του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων, ωστόσο δεν έχει υπάρξει, για την ώρα, αναφορά για θύματα.

Παρά τους πυροβολισμούς, η γενική κατάσταση στην ιρακινή πρωτεύουσα είναι ήρεμη την Παρασκευή, ενόψει και της προσευχής των Μουσουλμάνων. Η κατάσταση ήταν εκρηκτική τις προηγούμενες ημέρες, όταν προέκυψαν μάλιστα και πάνω από 30 νεκροί.

Τα βίαια επεισόδια προέκυψαν παρά την πρόθεση του Ιρακινού πρωθυπουργού Αμπντούλ Μαχντί να εμφανιστεί στην τηλεόραση και να τονίσει στους διαδηλωτές πως τα «δίκαια αιτήματά τους» έχουν εισακουστεί.

Αυτές είναι οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που γίνονται κατά της κυβέρνησης του Μάχντι, η οποία ανέλαβε καθήκοντα πριν από σχεδόν έναν χρόνο και οι μεγαλύτερες στη χώρα μετά τον Σεπτέμβριο του 2018.

Φαίνονται να είναι ανεξάρτητες από πολιτικά κόμματα και να αιφνιδίασαν τις ιρακινές δυνάμεις επιβολής του νόμου.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By