Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, 2020

Ιράν: Καταρρίψαμε το drone κι όχι άλλο αεροσκάφος με 35 επιβαίνοντες που το συνόδευαν

Δύο φορές προειδοποίησε το Ιράν πριν καταρρίψει το στρατιωτικό drone των ΗΠΑ, πάνω από τη Θάλασσα του Ομάν, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μονάδας Αεροδιαστημικής των Φρουρών της Επανάστασης.

Μάλιστα, η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι κατέρριψε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, κι όχι ένα άλλο που το συνόδευε και στο οποίο επέβαιναν 35 άτομα.

Ο ταξίαρχος Αμιραλί Χατζιζαντέχ δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι «δύο φορές τους στείλαμε σήμα προειδοποίησης. Το αεροσκάφος αυτό διαθέτει ένα σύστημα το οποίο του επιτρέπει να μεταδίδει σε ένα κεντρικό σύστημα τα σήματα και τις πληροφορίες που δέχεται».

Όπως είπε, «δεδομένου του ότι δεν απάντησαν και του ότι και για μια τελευταία φορά ο στρατός της Ισλαμικής Δημοκρατίας έστειλε αίτημα στις 03:55 (τοπική ώρα, 02:25 ώρα Ελλάδος) και είδε ότι δεν σταμάτησαν να πλησιάζουν και δεν άλλαξαν πορεία, στις 04:05 (τοπική ώρα, 02:35 ώρα Ελλάδος) ήμασταν υποχρεωμένοι να το καταρρίψουμε»

Ο ταξίαρχος εμμένει ότι το drone καταρρίφθηκε μετά την είσοδό του στον ιρανικό εναέριο χώρο, ωστόσο η Ουάσινγκτον επιμένει ότι το αεροσκάφος επλήγη όσο βρισκόταν στον διεθνή εναέριο χώρο.

Παράλληλα, ο Χατζιζαντέχ ανέφερε ότι η Τεχεράνη απέφυγε να καταρρίψει άλλο αμερικανικό αεροσκάφος με 35 επιβαίνοντες, το οποίο συνόδευε το αμερικανικό στρατιωτικό drone που κατέρριψε στον Κόλπο.

«Μαζί με το αμερικανικό drone στην περιοχή υπήρχε επίσης ένα αμερικανικό P-8 αεροσκάφος με 35 επιβαίνοντες. Και αυτό το αεροσκάφος εισήλθε στον εναέριο χώρο μας και θα μπορούσαμε να το έχουμε καταρρίψει, αλλά δεν το κάναμε», ανέφερε σερ δήλωσή του που επικαλείται το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Το Ιράν οφείλει να απαντάει στην διπλωματία με διπλωματία, δήλωσε την ίδια ώρα από το Αλ Χαρτζ στην Σαουδική Αραβία ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν Μπράιαν Χουκ.

Παράλληλα, το Ιράν κάλεσε τον πρέσβη της Ελβετίας, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη χώρα και διεμήνυσε στις ΗΠΑ ότι η Ουάσινγκτον θα φέρει την ευθύνη για τις συνέπειες ενδεχόμενης στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας (IRNA) μετέδωσε πως το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κάλεσε τον πρεσβευτή, είπε στον διπλωμάτη αυτόν πως το Ιράν δεν επιδιώκει τον πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο μεταξύ η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που δείχνουν, όπως υποστήριξε, συντρίμμια του στρατιωτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) των ΗΠΑ που καταρρίφθηκε από το Ιράν.

Το δίκτυο IRIB παρουσίασε μια σύντομη αλληλουχία εικόνων με τον ναύαρχο Χατζιζαντέχ, επικεφαλής της μονάδας Αεροδιαστημικής των Φρουρών της Επανάστασης, να απαντά στις ερωτήσεις δημοσιογράφου, μπροστά από συντρίμμια αραδιασμένα στη σειρά στο έδαφος ή σε ράφια.

«Τα συντρίμμια επέπλεαν, τα ανασύραμε στην επιφάνεια στα χωρικά ύδατά μας», δήλωσε ο Χατζιζαντέχ.

Σύμφωνα με το IRIB, τα πλάνα γυρίστηκαν σε μια «βάση» των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, η τοποθεσία της οποίας δεν αναφέρθηκε.

Ο Χατζιζαντέχ δήλωσε πως άλλα τμήματα του drone βυθίστηκαν.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By