Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2021

Ιράν: Οργισμένος Ροχανί κατά ΗΠΑ για τις νέες κυρώσεις

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ για «αγριότητα» μετά την επιβολή νέων κυρώσεων.

«Οι Αμερικανοί προκάλεσαν ζημιά δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων στο Ιράν», δήλωσε ο Ροχανί σε τηλεοπτική ομιλία του, με τη φωνή του να τρέμει από θυμό. «Εμείς δεν έχουμε τέτοιον βαθμό αγριότητας … Η διεύθυνση για τις κατάρες και το μίσος του ιρανικού λαού είναι ο Λευκός Οίκος».

Οι εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη αυξήθηκαν αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε μονομερώς το 2018 από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, που είχε συνάψει ο προκάτοχός του, και άρχισε να επιβάλει και πάλι κυρώσεις που είχαν αρθεί βάσει της συμφωνίας.

Η Ουάσινγκον επέβαλε τη Δευτέρα νέες κυρώσεις στο υπουργείο Άμυνας του Ιράν και σε άλλους που εμπλέκονται στο πυρηνικό πρόγραμμά του για να υποστηρίξει τον αμερικανικό ισχυρισμό πως όλες οι κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος της Τεχεράνης έχουν πλέον αποκατασταθεί.

Την Πέμπτη, η Ουάσινγκτον έβαλε στη μαύρη λίστα ιρανούς αξιωματούχους και οντότητες για φερόμενες παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων. Μεταξύ άλλων επέβαλε κυρώσεις σ’ έναν δικαστή που φέρεται ότι εμπλέκεται στην υπόθεση ενός ιρανού παλαιστή που καταδικάσθηκε σε θάνατο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By