Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Ιράν: Σοβαρές ζημιές προκάλεσε η φωτιά στον πυρηνικό σταθμό της Νατάνζ

Η φωτιά που ξέσπασε στον ιρανικό πυρηνικό σταθμό της Νατάνζ την Πέμπτη προκάλεσε σημαντικές ζημίες, δήλωσε την Κυριακή ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο Μπεχρούζ Καμαλβάντι δήλωσε ότι η φωτιά είναι πιθανόν να επιβραδύνει μεσοπρόθεσμα την ανάπτυξη και παραγωγή εξελιγμένων συσκευών φυγοκέντρισης από την Τεχεράνη και ότι το Ιράν θα αντικαταστήσει το κτίριο που έχει υποστεί ζημίες με ένα μεγαλύτερο που θα διαθέτει πιο εξελιγμένο εξοπλισμό.

«Το περιστατικό προκάλεσε σημαντικές ζημιές, αλλά δεν υπήρξαν θύματα», πρόσθεσε ο ίδιος σύμφωνα με το Reuters.

Οι Αρχές Ασφαλείας του Ιράν είχαν ανακοινώσει την Παρασκευή ότι τα αίτια πρόκλησης της πυρκαγιάς έχουν αποσαφηνιστεί και ότι θα ανακοινώνονταν αργότερα.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το Reuters, Ιρανοί αξιωματούχοι που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η φωτιά μπορεί να προκλήθηκε από δολιοφθορά. Μάλιστα, ένας από αυτούς προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη θα απαντήσει σε όποια χώρα εξαπολύει τέτοιου είδους επιθέσεις.

Ο πυρηνικός σταθμός εμπλουτισμού ουρανίου στη Νατάνζ, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου είναι υπόγειο, είναι μία από τις πολλές ιρανικές εγκαταστάσεις που ελέγχονται από τους παρατηρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και το Παρατηρητήριο Πυρηνικής Ενέργειας του ΟΗΕ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By