Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ισχνά κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά +0,78% στις 718,04 μονάδες

xrimatistirio

Με ένα ράλι της τελευταίας, πραγματικά, ώρας, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε ότι μόνο να ανατρέψει το έντονα πτωτικό κλίμα που επικρατούσε ενδοσυνεδριακά, αλλά να ξεπεράσει και το κρίσιμο τεχνικό επίπεδο των 710 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά +0,78% στις 718,04 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 718,04 μονάδες και η χαμηλότερη στις 704,15. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 30,82% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 30,78 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 4,66 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο +0,70% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό +0,52%.

Παρά το θετικό πρόσημο του γενικού δείκτη, την παράσταση έκλεψε ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος κινήθηκε σήμερα έντονα πτωτικά, διορθώνοντας μετά την υπεραπόδοση της προηγούμενης εβδομάδας. Την προτελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 3,87%, ενώ ο κλαδικός των τραπεζών πραγματοποίησε ένα σημαντικό ράλι ανόδου, της τάξεως του 18,60%. Έτσι σήμερα, έφτασε η ώρα της διόρθωσης, η οποία μάλιστα συντελέστηκε χωρίς ιδιαίτερο τζίρο και χωρίς μεγάλες επιπτώσεις στον γενικό δείκτη, σε αντίθεση με τη πρόσφατη ανοδική κίνηση συντελέστηκε με αυξανόμενους τζίρους, χωρίς ιδιαίτερα πισωγυρίσματα στις τοπικές διορθώσεις και η κατοχύρωση των 700 μονάδων έγινε με αύξηση κατά 30% των συναλλαγών από τα συνήθη επίπεδα του τελευταίου διμήνου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή η εβδομάδα θα έχει αρκετή δόση νευρικότητας, καθώς η αγορά αναμένει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής να ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα από την ΕΚΤ, για το «τεστ αντοχής» των ελληνικών τραπεζών, καθώς και οι κεφαλαιακές ανάγκες για το βασικό και το δυσμενές σενάριο. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι ανάγκες του βασικού σεναρίου της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα είναι πιο «διαχειρίσιμες» από όσο αρχικά είχαν εκτιμήσει οι ξένοι θεσμικοί.

Το στοιχείο της νευρικότητας αναμένεται, όμως, να ενταθεί, καθώς η αγορά παρακολουθεί τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» του τραπεζικού κλάδου, το οποίο και αποτελεί ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής, αλλά και ο βασικός καταλύτης των κεφαλαιακών αναγκών του κλάδου. Άλλωστε, σήμερα βρίσκεται στην Ελλάδα
και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος πραγματοποιεί τις σχετικές διαβουλεύσεις με το οικονομικό επιτελείο.

Στο ταμπλό τώρα, ΕΤΕ και ΟΠΑΠ, 20 λεπτά πριν την λήξη της συνεδρίασης, είχαν πραγματοποιήσει το ένα τρίτο περίπου της καθαρής αξίας των συναλλαγών, ενώ αρκετά κινητικές συναλλακτικά απεδείχθηκαν οι οι μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ, Folli Follie, Motor Oil, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς.

Ειδικότερα, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές του ΟΠΑΠ(+3,73%), της Folli Follie (+3,16%), της Τιτάν (+3,08%), της ΕΥΔΑΠ(+2,61%), της Jumbo(+2,00%), του ΟΤΕ (+1,55%), της Lamda Development (+1,31%) και της ΜΕΤΚΑ (+1,17%).

Στον αντίποδα, πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Εθνικής (-6,58%), της Alpha Bank(-2,92%), του ΟΛΠ(-1,40%), της Μυτιληναίος (-1,39%), της Πειραιώς (-1,08%) και της Τέρνα Ενεργειακή (-1,05%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος του εμπορίου (+3,20%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των τραπεζών (-4,47%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 44 κινήθηκαν ανοδικά, 42 καθοδικά, ενώ η τιμή 19 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

By