Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Εισέπραττε για 16 χρόνια τη σύνταξη της πεθαμένης μητέρας του

Το συνολικό ποσό εκτιμάται στα 130.000 ευρώ

IKA-aftodioikisi1

Τη σύνταξη της μητέρας του που είχε πεθάνει εισέπραττε ένας 50χρονος, προκαλώντας ζημιά στο ΙΚΑ που εκτιμάται στα 130.000 ευρώ.

Η απάτη αποκαλύφθηκε και σε βάρος του 50χρονου σχηματίσθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας δικογραφία η οποία υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά.

Επίσης, ενημερώθηκε το ΙΚΑ για τη διακοπή της σύνταξης. Από την έρευνα προέκυψε ότι ο 50χρονος από τον Ιούνιο του 2009 και μέχρι τις 31 Ιουνίου 2015, δεν δήλωσε τον θάνατο της μητέρας του, λαμβάνοντας παράνομα από το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων τη σύνταξή της.

Για την απάτη ο 50χρονος χρησιμοποιούσε ειδικό συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο της μητέρας του προς αυτόν, με το οποίο τον διόριζε αντιπρόσωπο και αντίκλητό της, προκειμένου να προβαίνει σε οποιαδήποτε πράξη στο όνομα της και να λαμβάνει την σύνταξη της.

Επίσης, από την ημέρα του θανάτου της μητέρας του έως και τον Ιούνιο, επανειλημμένα μετέβαινε σε Υπηρεσίες του Ι.Κ.Α. και με τη χρήση του πληρεξουσίου κατέθετε ψευδή έγγραφα (υπεύθυνες δηλώσεις και δικαιολογητικά).

Στη συνέχεια, όταν από το ταμείο του ΙΚΑ πιστωνόταν η σύνταξη στον τραπεζικό λογαριασμό της μητέρας του, προέβαινε στη μεταφορά των χρημάτων σε δικό του τραπεζικό λογαριασμό.

By