Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Iskar Azif: Η επιτηδευμένη σάτιρα του Αρκά

iskarΓράφει ο Iskar Azif

Τα 6 προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης βλέπαμε την πολιτική σάτιρα του Αρκά να είναι επιτηδευμένα διαχρονική, σχολιάζοντας -μεν- τον λαϊκισμό της “Αριστεράς”, αλλά ποτέ με ξεκάθαρη αναφορά σε χρόνο, τόπο, πρόσωπα, γεγονότα ή κόμματα.

Αντιθέτως εδώ και μερικούς μήνες, κάποιοι θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει ότι οι γελοιογραφίες του έχουν αρχίσει -σχεδόν- να “φωτογραφίζουν” συγκεκριμένα άτομα και πολιτικές.

Ίσως αυτό να συμβαίνει με την προτροπή των νεότερων ατόμων της ομάδας του, τα οποία έχουν πλέον και την τελική επιμέλεια στα αρχικά σκαριφήματα του Έλληνα δημιουργού. Ίσως ο ίδιος να έχει απηυδήσει εντελώς με αυτά που βλέπει να συμβαίνουν γύρω μας. Ίσως τέλος, απλώς τα σκίτσα τα οποία βλέπουμε να είναι μια φυσική εξέλιξη της δουλειάς του. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.

Αυτό το νέο ύφος του Αρκά -για τον καλλιτεχνικά ανίδεο- πιθανότατα να φλερτάρει με την λεγόμενη “στρατευμένη τέχνη” και έτσι πιθανότατα να το δούμε να αρχίσει σύντομα να γίνεται αντικείμενο (πολύ) έντονης κριτικής από κάποιους, όπως άλλωστε έχει συμβεί και παλαιότερα.

Όμως, όσο και αν μειωθούν ανάμεσα στους Έλληνες οι “συμπάθειες” του Αρκά, στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο αυτό το ύφος είναι κάτι το οποίο, κατά την άποψή μου, έχει τεράστια ανάγκη η χώρα μας.

Και αν αυτή η στροφή μέρους των δημιουργών έχει γίνει ήδη αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από κάποιους οι οποίοι προωθούν διαδικτυακά διάφορα σκίτσα-μαϊμούδες, είναι μια μικρή “παράπλευρη απώλεια”. Μικρό, δηλαδή, το κακό.

Σε μια χώρα όπου τα “Ήθη” καλλιεργούνται από άτομα σαν τον… Λάκη Λαζόπουλο έχουμε μεγάλη ανάγκη από μια σάτιρα η οποία να απευθύνεται εκτός απ΄ το θυμικό και στο μυαλό του πολίτη. Σε όσο μυαλό του έχει απομείνει δηλαδή μετά το κάψιμο μεγάλου μέρους του εγκεφάλου του από την “αντιμνημονιακή” ρητορική των τελευταίων ετών.

Σε αυτή την άμοιρη χώρα, αν δεν μπορέσουν να μας απελευθερώσουν οι δημοσιογράφοι και η αντιπολίτευση από τον άκρατο λαϊκισμό, ίσως τελικά να μας απελευθερώσει το χιούμορ.

Συγχαρητήρια στον Αρκά που δεν κρύφτηκε όπως (πολλοί) άλλοι “καλλιτέχνες” γύρω μας.

arkas

(Visited 1 times, 1 visits today)
By