Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Ισόβια κάθειρξη σε τζιχαντιστή που σχεδίαζε να σκοτώσει αμερικανούς στρατιώτες

Πρόκειται για τον 25χρονο Τζουνεάντ Καν

tzixantistes

Σε έναν διανομέα που σχεδίαζε να σκοτώσει αμερικανικούς στρατιώτες με έδρα την Βρετανία, οργανώνοντας τροχαία ατυχήματα για να οδηγήσει τους στρατιώτες έξω από τα οχήματα τους ώστε τότε να τους επιτεθεί με μαχαίρι και πιθανότατα με αυτοσχέδιες βόμβες επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Σε μήνυμα του προς ένα φερόμενο συνεργό του στη Συρία, ο 25χρονος Τζουνεάντ Καν, υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους, ανέφερε πως απώλεσε την ευκαιρία να σκοτώσει αμερικανούς στρατιώτες στις διαδρομές που εκτελούσε στο Μπεντφορντσάιρ, το Νόρφολκ, και Κεϊμπριτζσάιρ στην κεντρική και ανατολική Βρετανία.

«Όταν είδα, οδηγώντας το όχημα μου, αυτούς τους αμερικανούς στρατιώτες στο δρόμο, έδειχνε τόσο απλό, αλλά δεν είχα τίποτε πάνω μου. Αν προκαλούσα τροχαίο ατύχημα στο όχημα στο οποίο επέβαιναν, ώστε να τους ανάγκαζα να βγουν από αυτό», έγραψε ο Καν.

Το βασιλικό δικαστήριο του Κίνγκσταουν του Λονδίνου είχε καταδικάσει τον περασμένο μήνα τον Καν σε ισόβια κάθειρξη με την κατηγορία ότι προετοίμαζε τρομοκρατικές ενέργειες και ότι σχεδίαζε να πολεμήσει με το ΙΚ στη Συρία. Σύμφωνα με την απόφαση, θα εκτίσει τουλάχιστον 12 χρόνια στη φυλακή.

Ο 23χρονος θείος του, Σαζίντ Καν, κρίθηκε επίσης ένοχος για την κατηγορία ότι σχεδίαζε να ενταχθεί στο ΙΚ και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 13 ετών.

Η Αστυνομία ανακοίνωσε πως εντόπισε βρετανικές και αμερικανικές σημαίες που είχαν κλαπεί από ένα εστιατόριο που βρίσκεται κοντά στο σπίτι του Τζουνεάντ Καν στο Λούτον, στο βόρειο Λονδίνο. Οι Αρχές εκτιμούν πως οι σημαίες θα χρησιμοποιούνταν ενδεχομένως συμβολικά κατά τη διάρκεια των επιθέσεων.

«Η επιδίωξη του Τζουνεάντ Καν ήταν να επιτεθεί σε έναν αθώο αμερικανό στρατιώτη στους δρόμους μας. Αντλούσε έμπνευση από βίντεο με τρομοκρατικές επιθέσεις, από οδηγούς κατασκευής βομβών και από τις επαφές που διατηρούσε στη Συρία», ανέφερε ο Ντιν Χάιντον, επικεφαλής του τμήματος καταπολέμησης της τρομοκρατίας του Λονδίνου.

By