Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Ισπανία: Αύξηση-σοκ των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων σε μία δεκαετία

Ο αριθμός των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων έχει τετραπλασιαστεί σε διάστημα δέκα και πλέον ετών στην Ισπανία, βάσει έκθεσης που έδωσε σήμερα, Τρίτη, στη δημοσιότητα από οργάνωση προάσπισης των παιδιών, η οποία κρούει, παράλληλα, τον κώδωνα του κινδύνου για τον ρόλο του Διαδικτύου.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα ANAR (Βοήθεια σε Παιδιά και Εφήβους που Κινδυνεύουν), ο αριθμός των τηλεφωνημάτων και των μηνυμάτων που δέχθηκε το ίδρυμα εκ μέρους θυμάτων σεξουαλικής βίας εκτοξεύτηκε σε 1.093 τον περασμένο χρόνο από 273 το 2008.

Η οργάνωση εκτιμά ότι μονάχα το 10% των ανηλίκων αυτών στρέφεται στην αστυνομία για να καταγγείλει τους δράστες.

Σχεδόν τέσσερα στα πέντε θύματα είναι κορίτσια, στην πλειονότητά τους έφηβες, σύμφωνα με την έκθεση, στην οποία αποκαλύπτεται, επίσης, ότι τα αγόρια θύματα είναι στην πλειονότητά τους κάτω των 12 ετών. Στις περισσότερες από τις περιπτώσεις πρόκειται για ασέλγεια, όμως ένα θύμα στα 10 κατήγγειλε βιασμό.

«Μπορούμε, ως κοινωνία, να επιτρέψουμε τέτοιους αριθμούς, την ώρα που πίσω τους βρίσκονται ευάλωτα θύματα, τα οποία υποφέρουν, χωρίς να επιβάλλονται μέτρα;» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου η Σονσόλες Μπαρτολόμε, υπεύθυνη για νομικά θέματα του ιδρύματος ANAR.

Η οργάνωση προειδοποιεί, παράλληλα, για το ρόλο του Διαδικτύου στην αύξηση του αριθμού των περιστατικών σεξουαλικής βίας.

«Οι νέες τεχνολογίες άνοιξαν τον δρόμο για νέα είδη αξιόποινων πράξεων», όπως το «grooming», η αποπλάνηση παιδιών στο Διαδίκτυο, εξήγησε η Μπαρτολόμε.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του προγράμματος ANAR Μπενιαμίν Μπαλεστέρος, η εύκολη πρόσβαση, μέσω του Διαδικτύου, στην πορνογραφία ευθύνεται για την «πολύ ανησυχητική» αύξηση των περιστατικών ομαδικής σεξουαλικής βίας, που αντιπροσωπεύει, σύμφωνα με τον ίδιο, στην Ισπανία περίπου το 10% των περιστατικών βίας σε βάρος ανηλίκων, έναντι 2,1% το 2008.

«Πιστεύουμε ότι αυτό συνδέεται ξεκάθαρα με τη χρήση χωρίς γονικό έλεγχο του Διαδικτύου και την πρόσβαση στην πορνογραφία», που προωθεί ομαδικές βιαιοπραγίες και καταστάσεις όπου «η γυναίκα ταπεινώνεται και κακοποιείται», επισήμανε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By