Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

Ισπανία: Η αντιπολίτευση ζητά πρόωρες εκλογές μετά την απόρριψη του προϋπολογισμού

Σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας φαίνεται ότι βυθίζεται η Ισπανία, μετά την απόρριψη του προϋπολογισμού της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ στη Βουλή.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν πρόωρες εκλογές, καθώς οι αποσχιστές της Καταλονίας στήριξαν το «όχι», όπως και τα κόμματα της κεντροδεξιάς.

Ο Πέδρο Σάντσεθ κλήθηκε να δώσει μεγάλη μάχη για τον προϋπολογισμό του 2019, ωστόσο η κυβέρνηση μειοψηφίας του δεν κατάφερε να κερδίσει.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σάντσεζ (PSOE), διατηρεί 84 από τις 350 έδρες και στηρίχθηκε στη στήριξη των Βάσκων και των Καταλανών εθνικιστών για να κρατηθεί στην εξουσία, έναντι των συντηρητικών.

Ωστόσο και τα δύο καταλανικά κόμματα ψήφισαν ενάντια στον προϋπολογισμό, που απορρίφθηκε με 191 ψήφους κατά και 158 ψήφους υπέρ.

Ο Σάντσεθ αναμένεται ότι θα κάνει ανακοίνωση για τα επόμενα βήματά του την Παρασκευή, μετά το εβδομαδιαίο υπουργικό συμβούλιο, εν μέσω φημών ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές τον Απρίλιο ή τον Μάιο.

Εφόσον το συγκεκριμένο σενάριο επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για τις τρίτες γενικές εκλογές στην Ισπανία σε διάστημα μικρότερο των τεσσάρων ετών.

Πολιτικοί πάντως της αντιπολίτευσης εμμένουν σε εκλογές, καθώς η ψήφος στον προϋπολογισμό ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης, με τον αρχηγό του PP naα θεωρεί ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ισοδυναμεί με το τέλος του Σάντσεθ από την πρωθυπουργία.

Αν και η κυβέρνηση και το Σοσιαλιστικό Κόμμα αρνούνται ότι έχει οριστεί ημερομηνία εκλογών, οι αναλυτές θεωρούν ότι στο πιο πιθανό σενάριο, οι κάλπες θα στηθούν είτε στις 14 Απριλίου, είτε στις 28 Απριλίου, επειδή ο Σάντσεθ θέλει να κινητοποιήσει τους αριστερούς ψηφοφόρους, που φοβούνται τυχόν επάνοδο της δεξιάς στην εξουσία.

Οι Σοσιαλιστές έρχονται πρώτοι μεν στις δημοσκοπήσεις, που τους δίνουν ένα 30%, όμως τα δύο βασικά κεντροδεξιά κόμματα συγκεντρώνουν από κοινού πάνω από 30%. Στην Ανδαλουσία, εκθρόνισαν τους σοσιαλιστές πέρυσι με τη βοήθεια του ακροδεξιού Vox.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By