Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Ισπανία: Καταψηφίζουν τον Ραχόι οι Σοσιαλιστές

Αυξάνονται οι πιθανότητες για τρίτες εκλογές σε ένα χρόνο.

santsez

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ισπανίας (PSOE) επιβεβαίωσε ότι θα καταψηφίσει τον Μαριάνο Ραχόι στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Ο γενικός γραμματέας του PSOE Πέδρο Σάντσεθ, μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, την οποία χαρακτήρισε «παντελώς αχρείαστη», δήλωσε: «Οι ψηφοφόροι μας ψήφισαν να φύγει ο Ραχόι».

Την Κυριακή το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ραχόι κατέληξε σε συμφωνία με το κεντρώο, φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos. Μαζί με την ψήφο μιας βουλευτίνας ενός τοπικού κόμματος των Καναρίων, εξασφάλισε έτσι τη στήριξη 170 βουλευτών σε σύνολο 350. Στην πρώτη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, που θα διεξαχθεί αύριο, είναι δεδομένο ότι ο Ραχόι δεν θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, αφού χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία (176 ψήφους).

Στη δεύτερη, την Παρασκευή, του αρκεί η σχετική πλειοψηφία όμως ούτε το PSOE ούτε οι άλλες πολιτικές δυνάμεις φαίνονται διατεθειμένες να απέχουν από την ψηφοφορία ώστε να του δώσουν την ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση.

Εάν δεν σχηματιστεί νέα κυβέρνηση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, τότε το κοινοβούλιο θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν νέες εκλογές για τα μέσα Δεκεμβρίου, οι οποίες θα είναι οι τρίτες σε ένα χρόνο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By