Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

Ισπανία: Κρίσιμες ψηφοφορίες για τον Σάντσεθ στις 23 και 25 Ιουλίου

Πιθανές θεωρούνται οι πρόωρες εκλογές στην Ισπανία, εάν ο Πέδρο Σάντσεθ δεν εξασφαλίσει την πλειοψηφία της Βουλής, στις σχετικές ψηφοφορίες.

Οι ψηφοφορίες θα γίνουν στις 23 και στις 25 Ιουλίου και η εξέλιξή τους θα κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις.

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Βουλής, η πρώτη ψηφοφορία θα γίνει στις 23 Ιουλίου. Η συζήτηση θα ξεκινήσει μία ημέρα νωρίτερα, στις 22 του μηνός και θα ολοκληρωθεί λίγο πριν την ψηφοφορία.

Σε αυτήν τη διαδικασία, ο Σάντσεθ χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία τουλάχιστον 176 εδρών στο 350μελές σώμα ώστε να κερδίσει την δεδηλωμένη. Ο αριθμός φαντάζει απίστευτος, ακόμη κι αν στηριχθεί από τους Ποδέμος, αφού οι Σοσιαλιστές ελέγχουν 123 έδρες και οι Ποδέμος 42, με αποτέλεσμα να λείπουν 11 έδρες.

Εάν δεν τα καταφέρει, ο Σάντσεθ θα μπορέσει δύο ημέρες αργότερα να διεκδικήσει την ψήφο εμπιστοσύνης, όπου χρειάζεται απλή πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι ο Ισπανός πολιτικός θα χρειαστεί τη στήριξη των Ποδέμος, αλλά και την αποχή ορισμένων μικρών κομμάτων.

Σύμφωνα με ένα σενάριο, τα περιφερειακά κόμματα από την Καταλονία και άλλες περιοχές θα απέχουν, προσφέροντας έμμεση στήριξη στον Σάντσεθ. Ωστόσο, ο ίδιος επιχειρεί να αποκρούσει κατηγορίες της δεξιάς πως ελέγχεται από τους αυτονομιστές.

Παράλληλα, ερώτημα τίθεται ως προς τη στήριξη των Ποδέμος, που θέλουν συγκυβέρνηση και έλεγχο χαρτοφυλακίων σχετικών με την κοινωνική πολιτική. Όμως, ο Σάντσεθ έχει διασαφηνίσει ότι θέλει να πορευτεί χωρίς αυτούς.

Εάν ο Σάντσεθ αποτύχει να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης, η Ισπανία θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές τον Νοέμβριο, τις τέταρτες σε διάστημα τεσσάρων ετών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By