Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

Ισπανία: Σενάρια παραίτησης Ραχόι πριν την ψήφο για την πρόταση μομφής

Το Εθνικιστικό Βασκικό Κόμμα θα ψηφίσει κατά του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι στην πρόταση μομφής, σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser και το τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta, μια κίνηση που θα οδηγήσει σχεδόν με βεβαιότητα στην απομάκρυνσή του από τον πρωθυπουργικό θώκο.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία 176 ψήφων προκειμένου να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας και σύμφωνα με πληροφορίες από διάφορα κόμματα μέχρι τώρα έχει εξασφαλίσει 180.

Η αποχώρηση του Ραχόι θα μπορούσε να προκαλέσει μια δεύτερη πολιτική κρίση στη νότια Ευρώπη οδηγώντας σε περαιτέρω αναταραχή τις χρηματαγορές μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία τρεις μήνες μετά τις εκλογές.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο Ραχόι θα προχωρήσει σε παραίτηση προκειμένου να αποφύγει να μπει στη διαδικασία να υποστεί μια ήττα στο ισπανικό κοινοβούλιο στο πλαίσιο της ψήφου δυσπιστίας. Σημειώνεται πως ποτέ ξανά στην ιστορία της Ισπανίας δεν έχει πέσει πρωθυπουργός από ψήφο δυσπιστίας. Σημειώνεται ακόμη πως ο Ραχόι δεν παρέστη στη συζήτηση της πρότασης στη Βουλή την Πέμπτη.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, εάν ο Ραχόι τελικώς προχωρήσει σε παραίτηση, τότε η πρόταση δυσπιστίας θα καταστεί αμέσως ανενεργή και η παρούσα κυβέρνηση υπό τον ίδιο θα καταστεί αυτομάτως μεταβατική, μέχρι να οριστεί νέος πρωθυπουργός, κάτι που θα μπορούσε να πάρει και εβδομάδες πριν πραγματοποιηθεί. Εάν αντιθέτως η ψηφοφορία πραγματοποιηθεί και ο Ραχόι χάσει, τότε ο Σάντεζ γίνεται αυτομάτως πρωθυπουργός.

By