Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Ισπανία: Συμφωνία με τους Podemos θα επιδιώξει ο Σάντσεθ

Ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού στην Ισπανία, ο Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε την Παρασκευή ότι θα συναντηθεί τον επόμενο μήνα με το κόμμα Unidas Podemos, καθώς και περιφερειακά κόμματα, μεταξύ των οποίων τους Καταλανούς αυτονομιστές, προκειμένου να πετύχει μια συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης και να αποφευχθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Τον περασμένο μήνα ο Σάντσεθ – το Σοσιαλιστικό κόμμα του οποίου κέρδισε τις εκλογές του Απριλίου στην Ισπανία, χωρίς όμως να εξασφαλίζει αυτοδυναμία – απέτυχε δύο φορές να εξασφαλίσει τη στήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών προς την κυβέρνησή του, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού με τους Podemos.

«Στα τέλη Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου, θα συναντηθούμε με διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να είναι ανοικτές στο να στηρίξουν τους Σοσιαλιστές σε μία ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Σάντσεθ σε δημοσιογράφους.

Ο ίδιος είχε αποκλείσει προηγουμένως την πιθανότητα να κάνει μια ακόμα προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης με το Podemos, ενώ σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί τη συνεργασία άλλων κομμάτων για να κυβερνήσει.

Σήμερα ανέφερε τους Καταλανούς και Βάσκους εθνικιστές μεταξύ των κομμάτων των οποίων τη στήριξη ευελπιστεί να εξασφαλίσει αυτή τη φορά.

Ο Σάντσεθ έχει περιθώριο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου προκειμένου να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με την ιδιότητα του πρωθυπουργού ή να προτείνει έναν άλλο υποψήφιο για τη θέση αυτή. Αν αποτύχει σε αυτή την προσπάθεια, η Ισπανία μπορεί να οδηγηθεί σε εκλογές στις 10 Νοεμβρίου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By