Σάββατο, 28 Μαΐου, 2022

Ισραήλ: Ξεκίνησαν οι προδικαστικές ακροάσεις για τις υποθέσεις Νετανιάχου

Η νομική ομάδα του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου ξεκίνησε την Τετάρτη να παρουσιάζει τα επιχειρήματά της απέναντι σε μια σειρά κατηγοριών διαφθοράς που μπορεί να οδηγήσουν στην καταδίκη του, μέσα σε μια περίοδο έντονης πολιτικής αβεβαιότητας.

Στις προδικαστικές ακροάσεις, οι οποίες θα διεξαχθούν επί τέσσερις διαδοχικές ημέρες, οι δικηγόροι του Νετανιάχου θα υποστηρίξουν ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα της χώρας ότι δεν πρέπει να ασκήσει κατηγορίες για υποτιθέμενη δωροδοκία και απάτη.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος αρνείται κάθε ποινική ευθύνη σε όσα του αποδίδονται, αγωνίζεται επί του παρόντος για την πολιτική του επιβίωση, αφού δεν κατάφερε να επιτύχει μια «καθαρή» νίκη σε δύο εκλογικές διαδικασίες που πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο και Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

Οι απόπειρες του 69χρονου πολιτικού να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας έχουν «παγώσει», καθώς ο βασικός αντίπαλος Μπένι Γκαντζ αρνήθηκε να συμμετάσχει σε ένα υπουργικό συμβούλιο υπό την ηγεσία ενός ανθρώπου, που είναι αντιμέτωπος με πλήθος κατηγοριών.

Οι ακροάσεις του Νετανιάχου και της νομικής του ομάδας, ξεκίνησαν τρία, σχεδόν, χρόνια μετά το άνοιγμα των υποθέσεων.

Τον Φεβρουάριο, ο εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι σκόπευε να ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον του Ισραηλινού πρωθυπουργού, με αφορμή στις έρευνες που αναφέρονται στις υποθέσεις 4000, 1000 και 2000.

Ο Ισραηλινός ηγέτης είναι αντιμέτωπος με τις κατηγορίες απάτης και παραβίασης εμπιστοσύνης και στις τρεις περιπτώσεις, καθώς και τις κατηγορίες περί δωροδοκίας στην υπόθεση 4000.

Οι δύο πρώτες ημέρες των ακροάσεων, σήμερα και αύριο αφορούν την υπόθεση 4000 – η οποία υποστηρίζει ότι ο Νετανιάχου έλαβε μέτρα προς όφελος της μεγαλύτερης τηλεπικοινωνιακής εταιρείας του Ισραήλ, Bezeq Telecom Israel, σε αντάλλαγμα ευνοϊκής κάλυψης από έναν ενημερωτικό ιστότοπο, που βρισκόταν υπό τον έλεγχο του πρώην προέδρου της εταιρείας.

Οι τελευταίες δύο ημέρες των ακροάσεων – 6 και 7 Οκτωβρίου – θα αφορούν υποθέσεις 2000 και 1000.

Η υπόθεση 1000 αναφέρει ότι ο Νετανιάχου και η σύζυγός του έλαβαν παράνομα δώρα από τον Άρνον Μίλκαν, έναν παραγωγό του Χόλιγουντ και Ισραηλινό πολίτη, καθώς και από τον Αυστραλιανό δισεκατομμυριούχο Τζέιμς Πάκερ, έναντι πολιτικής εύνοιας.

Στην υπόθεση 2000, ο Νετανιάχου θεωρείται ύποπτος για τη σύναψη συμφωνίας με τον ιδιοκτήτη της ημερήσιας εφημερίδας Yedioth Ahronoth του Ισραήλ, για να λάβει ευνοϊκή δημοσιογραφική κάλυψη με αντάλλαγμα μια νομοθεσία που θα επιβράδυνε την ανάπτυξη της ανταγωνιστικής εφημερίδας Israel Hayom.

Ο γενικός εισαγγελέας αναμένεται να αποφασίσει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου σχετικά με το αν θα οδηγήσει σε δίκη τον Νετανιάχου. Σε αυτή την περίπτωση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα βρεθεί αντιμέτωπος με πιθανή φυλάκιση που μπορεί να φτάσει ως τα 10 έτη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By