Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Είστε γιατρός ή δικηγόρος; Πάρτε την ταμειακή σας από το ΥΠΟΙΚ!

Ποιο είναι το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής

ypoik2

«Χτύπημα» στην φοροδιαφυγή θέλει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών και σχεδιάζει τη χρήση ταμειακών μηχανών από όλες τις επαγγελματικές ομάδες.

Το οικονομικό επιτελείο ελπίζει να περιορίσει δραματικά αυτό το φαινόμενο και να αυξήσει τα δημόσια έσοδα- για να μην καταστεί αναγκαία η ενεργοποίηση του «κόφτη»– με όπλο το πλαστικό χρήμα, τα κίνητρα για τις αποδείξεις, αλλά και την υποχρέωση χρήσης ταμειακής μηχανής και όχι χειρόγραφων αποδείξεων.

Πληροφορίες του «Βήματος» αναφέρουν ότι σε νομοσχέδια που θα κατατεθούν σύντομα στη Βουλή θα υπάρχει πρόταση διασύνδεσης των φορολογικών ταμειακών μηχανών με τις βάσεις δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών και του συστήματος taxis.

Για να πετύχει το σχέδιο με το οποίο το ΥΠΟΙΚ θα μπορεί να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τις πωλήσεις και τα έσοδα από τον ΦΠΑ, θα πρέπει το σύνολο των επαγγελματικών ομάδων να χρησιμοποιεί ταμειακές μηχανές, οι οποίες μάλιστα να είναι συνδεδεμένες online με το υπουργείο Οικονομικών.

Ετσι, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών θα υποχρεωθούν σταδιακά να σταματήσουν να εκδίδουν χειρόγραφες αποδείξεις και να χρησιμοποιούν αποκλειστικά ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές για την έκδοση αποδείξεων.

Μάλιστα, για επαγγελματίες που ασκούν δραστηριότητα όχι στο γραφείο τους αλλά στα σημεία όπου βρίσκεται ο πελάτης τους (πχ σε κατοικίες) ενδεχομένως να υπάρξει και ένα σύστημα στην ταμειακή μηχανή που να καταγραφεί με την αρωγή της τεχνολογίας τις κινήσεις των εν λόγω επαγγελματιών.

Και πάλι, για να πετύχουν όλα αυτά, θα πρέπει οι πολίτες να ζητούν αποδείξεις. Ανάμεσα στα κίνητρα που θα θεσπιστούν είναι το αφορολόγητο μόνο με χρήση «πλαστικού» χρήματος ή μέσω τραπεζικών συναλλαγών. Το ύψος των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι θα εξαρτάται από το σύνολο των εισοδημάτων που δηλώνονται. Όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα κάτω από το εκάστοτε αφορολόγητο θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσης με το 10% του ετήσιο εισοδήματος. Για υψηλότερα εισοδήματα θα υπάρχουν μεγαλύτερα ποσοστά.

Στο νομοσχέδιο που πρόκειται τις επόμενες μέρες να κατατεθεί θα προβλέπονται τρεις με τέσσερις κλίμακες, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, τα πολύ υψηλά εισοδήματα θα πρέπει να συγκεντρώσουν σε αποδείξεις 25% του συνολικού ετήσιου εισοδήματος. Δεύτερο κίνητρο θα είναι οι κληρώσεις, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

By