Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Ιταλία: Πιθανή επαναφορά του lockdown στο Μιλάνο λόγω συνωστισμού

Μείωση του ρυθμού μετάδοσης του νέου κορωνοϊού καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στην Ιταλία, καθώς τα κρούσματα περιορίζονται εμφανώς σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Τη Δευτέρα η χώρα μπήκε στη «δεύτερη φάση» μερικής επιστροφής στην γνωστή της καθημερινότητα, ενώ το βράδυ της Πέμπτης προκλήθηκε συνωστισμός στην περιοχή Ναβίλι του Μιλάνου, με πολίτες οι οποίοι δεν φορούσαν μάσκα και δεν κρατούσαν τις αποστάσεις ασφαλείας.

Ο δήμαρχος του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα, χαρακτήρισε «εικόνες ντροπής» τις φωτογραφίες και τα βίντεο που διακρίνονται πολλοί κατοίκοι -κυρίως νέοι- να περπατούν ή να πίνουν μπύρα στην συγκεκριμένη περιοχή, κρατώντας ελάχιστη απόσταση ο ένας από τον άλλο.

«Είτε τα πράγματα αλλάζουν αμέσως και σήμερα σταματά η κοσμοσυρροή στην περιοχή του Ναβίλι είτε αύριο θα απαγορεύσω την πρόσβαση», δήλωσε ο Σάλα.

«Όταν έπρεπε να ευχαριστήσω τους Μιλανέζους για την συμπεριφορά τους, το έκανα αμέσως, αλλά υπάρχουν και στιγμές, σαν την σημερινή, στις οποίες πρέπει κανείς να αντιδρά οργισμένος», πρόσθεσε.

«Πρόκειται για υγειονομική βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί. Αν τα κρούσματα ξαναρχίσουν να αυξάνονται η λεγόμενη «δεύτερη φάση» στην οποία βρισκόμαστε θα πρέπει να «παγώσει» άμεσα και να ξαναεπιβληθούν όλες οι απαγορεύσεις» δήλωσε από την πλευρά του ο Μάσιμο Γκάλι, υπεύθυνος του τμήματος Λοιμωδών Νόσων του νοσοκομείου Σάκο του Μιλάνου.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 217.185, οι νεκροί έφτασαν τους 30.201 και 99.023 άνθρωποι έχουν αναρρώσει από τη νόσο.

Την Πέμπτη το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 215.858 και είχαν χάσει την ζωή τους 29.958 άνθρωποι ενώ 96.276 είχαν θεραπευθεί. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 243 άνθρωποι και καταγράφηκαν 1.327 νέα κρούσματα, ενώ 2.747 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

1.168 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και συνολικά 14.636 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 72.157 έχει αποφασιστεί ο κατ’ οίκον περιορισμός.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο παρουσιάζει μείωση, με 74 λιγότερα κρούσματα, ενώ μειώνεται και ο αριθμός των νεκρών. Έχασαν την ζωή τους 31 λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με την χθεσινή ημέρα. Οι δε ιασθέντες είναι 284 λιγότεροι σε σχέση με χθες,.

Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για τριακοστή πέμπτη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι συνολικές εισαγωγές στα νοσοκομεία. Περιορίζεται, για τρίτη ημέρα, και ο αριθμός ασθενών που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Στο μεταξύ, το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας επιβεβαίωσε σήμερα ότι τα κρούσματα συνεχίζουν να περιορίζονται εμφανώς σε όλες τις περιφέρειες της χώρας (με μικρότερη τάση μείωσης στην Λομβαρδία) και ότι ο δείκτης μετάδοσης παραμένει σταθερά κάτω από την μονάδα.

«Ο ιός αυτός δεν έχει αλλάξει χαρακτηριστικά και ούτε ταυτότητα. Κατά συνέπεια, η παραβίαση των κανόνων προστασίας που έχουν τεθεί, μπορεί να ευνοήσει νέο κύμα μεταδόσεων», είναι το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο επικεφαλής του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας, Σίλβιο Μπρουζαφέρο.

By