Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Ιταλία: «Πράσινο φως» στο ν/σ για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις

Η έγκριση του νομοσχεδίου συνοδεύτηκε από ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

o-mateo-rentsi

Οριστικό πράσινο φως δόθηκε στην κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι από το κοινοβούλιο της Ιταλίας προκειμένου να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας μετά την έγκριση του νομοσχεδίου που πέρασε από την Βουλή.

Από κοινού με την απόφαση έγκρισης των αλλαγών δόθηκε και ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η Γερουσία της Ιταλίας ενέκρινε τον νόμο, που είναι γνωστός ως «Jobs Act», με 166 ψήφους υπέρ, ενώ 112 μέλη του σώματος τον καταψήφισαν και υπήρξε μία αποχή.

Τα κύρια σημεία της μεταρρύθμισης προβλέπουν την ενίσχυση των συμβάσεων αορίστου χρόνου «με βαθμιαία αυξανόμενες εγγυήσεις», σε χρονικό ορίζοντα τριετίας, ιδίως με τη μείωση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών που θα καταβάλλουν οι επιχειρήσεις. Προβλέπεται επίσης η χορήγηση άδειας μητρότητας στις εργαζόμενες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Η διάταξη που προκάλεσε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες είναι αυτή που καθιστά πιο εύκολο για τους εργοδότες να προχωρούν σε απολύσεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες τροπολογίες στο νόμο αυτόν, για τις άδικες ή καταχρηστικές απολύσεις θα προβλέπεται η επαναπρόσληψη. Για απολύσεις εξαιτίας παραπτωμάτων τα εργατοδικεία θα επιλέγουν ανάμεσα στην επαναπρόσληψη και την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης κατά περίπτωση, ενώ σε ό,τι αφορά τις απολύσεις που οφείλονται σε οικονομικές δυσκολίες των επιχειρήσεων, θα προκρίνεται αποκλειστικά η καταβολή αποζημιώσεων.

Ο Ματέο Ρέντσι θεωρεί ότι ο νόμος αυτός θα τονώσει τις επενδύσεις και θα αυξήσει τις προσλήψεις εργαζομένων, ενώ τα ιταλικά συνδικάτα απαντούν ότι σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης όπως αυτή που διέρχεται η Ιταλία, η μείωση των εγγυήσεων υπέρ των εργαζομένων μπορεί αντιθέτως να οδηγήσει στην αύξηση των απολύσεων.

«Εγκρίθηκε η μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας. Η Ιταλία αλλάζει πραγματικά. Αυτή είναι η καθοριστική ευκαιρία και εμείς προχωρούμε μαζί», έγραψε πριν από λίγο στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Ιταλός πρωθυπουργός.

By