Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Ιταλία: Σε άνοδο τα ποσοστά της Λέγκας του Βορρά

Περίπου το 35% των ερωτηθέντων δηλώνουν πως έχουν θετική γνώμη για τον Σαλβίνι

legka2

Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, οι Ιταλοί αρχίζουν όλο και περισσότερο να έχουν θετική γνώμη για το κόμμα Λέγκα του Βορρά και τον νεαρό ηγέτη του, Ματέο Σαλβίνι, μεταστρεφόμενοι προς έναν λόγο που τάσσεται κυρίως κατά του ευρώ και των μεταναστών.

Περίπου το 35% των ερωτηθέντων δηλώνουν πως έχουν θετική γνώμη για τον Σαλβίνι (έναντι 30% τον Νοέμβριο), ο οποίος ανέρχεται στη δεύτερη θέση των [πιο δημοφιλών] πολιτικών μετά τον επικεφαλής της κυβέρνησης Ματέο Ρέντσι (50%), σύμφωνα με μία δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την Demos&Pi για την εφημερίδα La Repubblica.

Όσο για τη Λέγκα του Βορρά, που είχε εξασφαλίσει ποσοστό 6% των ψήφων στις ευρωεκλογές του Μαΐου, συγκεντρώνει το 13,3% της πρόθεσης ψήφου σε περίπτωση που διενεργηθούν εκλογές.

Ακόμα, πολύ πίσω από το Δημοκρατικό Κόμμα (κεντροαριστερά) του Ρέντσι (37%) ή ακόμα το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο (19%), βρίσκεται στο εξής σχεδόν στην ίδια θέση με τη Φόρτσα Ιτάλια (δεξιά) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι (13.6%).

Πανταχού παρών στα μέσα ενημέρωσης εδώ και μερικούς μήνες, ο Σαλβίνι, που ονειρεύεται να φθάσει σε ολόκληρη την Ιταλία τα ποσοστά που απέκτησε στη Γαλλία το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, λάνσαρε την Παρασκευή ένα κίνημα που φέρει το όνομά του προκειμένου να διευρύνει το έρεισμά του στον Νότο.

Πράγματι, η δημοτικότητά του έχει αυξηθεί σε ολόκληρη τη χώρα: 42% έχουν θετική γνώμη στο κέντρο και 28% στον νότο της Ιταλίας.

Και το κόμμα του, που διεκδικεί με ένταση της απόσχιση της «Παδανίας» του Βορρά και δεν έχει παρά μόνο περιφρόνηση για ότι βρίσκεται νότια της Τοσκάνης, βλέπει το κέντρο βάρος του να μετατοπίζεται: 18% της πρόθεσης ψήφου στον βορρά, 19% στο κέντρο και 7% στον νότο.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας, η δημοσκόπηση δείχνει μία σταθεροποίηση της δημοτικότητας της κυβέρνησης Ρέντσι, η οποία συγκέντρωνε το 69% των θετικών ψήφων τον Ιούνιο, έπεσε στο 43% τον Νοέμβριο και ξανανέβηκε στο 46% τον Δεκέμβριο.

By