Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Jamie Dimon (JPMorgan): Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βιώσουν μια «σκληρή προσγείωση»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, λέει ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να βιώσει μία «σκληρή προσγείωση», δηλαδή μια απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Ερωτηθείς από τον Sri Jegarajah του CNBC για την πιθανότητα ενός τέτοιου σεναρίου, ο Dimon απάντησε: «Αν μπορούμε να δούμε κάτι τέτοιο; Φυσικά, πώς θα μπορούσε κάποιος που διαβάζει ιστορία να πει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα;»

Ο CEO μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής JPMorgan Global China στη Σαγκάη.

Επισήμανε ότι το χειρότερο δυνατό σενάριο για την αμερικανική οικονομία θα ήταν ένα σενάριο «στασιμοπληθωρισμού», όπου ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται, αλλά η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί εν μέσω υψηλής ανεργίας.

«Εξετάζω το εύρος των πιθανών σεναρίων και πάλι, το χειρότερο σενάριο για όλους μας είναι αυτό που αποκαλείτε στασιμοπληθωρισμό, υψηλότερα επιτόκια, ύφεση. Αυτό σημαίνει ότι τα εταιρικά κέρδη θα μειωθούν. Θέλω να πω, ο κόσμος έχει επιβιώσει από αυτό, αλλά απλώς πιστεύω ότι οι πιθανότητες είναι πιο υψηλές από ό,τι πιστεύουν άλλοι άνθρωποι.»

Ωστόσο, τόνισε ότι «ο καταναλωτής είναι ακόμα σε καλή κατάσταση» – ακόμα κι αν η οικονομία εισέλθει σε ύφεση.

Επισήμανε το ποσοστό ανεργίας, το οποίο είναι κάτω του 4% για περίπου δύο χρόνια, προσθέτοντας ότι οι μισθοί, οι τιμές των κατοικιών και οι τιμές των μετοχών έχουν αυξηθεί.

Ο Dimon υποστήριξε ότι τα επίπεδα εμπιστοσύνης των καταναλωτών είναι χαμηλά. «Φαίνεται να οφείλεται κυρίως στον πληθωρισμό… Τα επιπλέον χρήματα από τον Covid έχουν μειωθεί. Οπότε θα το χαρακτηρίσω φυσιολογικό, όχι κακό.»

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed τον Μάιο που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν περισσότερο για τον πληθωρισμό, με μέλη της Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FOMC) να δηλώνουν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και τη μείωση των επιτοκίων.

Χρονοδιάγραμμα περικοπών της Fed

Ο Dimon είπε ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν ακόμα να ανέβουν «λίγο».

«Πιστεύω ότι ο πληθωρισμός είναι πιο επίμονος από ό,τι νομίζουν οι άνθρωποι. Πιστεύω ότι οι πιθανότητες είναι πιο υψηλές από ό,τι νομίζουν οι άλλοι, κυρίως επειδή το τεράστιο ποσό της δημοσιονομικής νομισματικής τόνωσης βρίσκεται ακόμα στο σύστημα, και ίσως εξακολουθεί να οδηγεί ίσως ένα μέρος αυτής της ρευστότητας.».

Είναι προετοιμασμένος ο κόσμος για υψηλότερο πληθωρισμό; «Όχι πραγματικά», προειδοποίησε.

Σύμφωνα με το CME FedWatch Tool, περίπου οι μισοί από τους traders που ερωτήθηκαν προεξοφλούν μια μείωση 25 μονάδων βάσης έως τον Σεπτέμβριο. Η Fed έχει προβλέψει τρεις μειώσεις ενός τετρατημορίου ποσοστιαίας μονάδας κατά την διάρκεια όλου του 2024, αλλά μόνο εάν το επιτρέψει η αγορά.

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα και το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων, ο Dimon είπε ότι ενώ οι προσδοκίες της αγοράς «είναι αρκετά καλές. Δεν είναι πάντα σωστές.»

«Ο κόσμος έλεγε [ο πληθωρισμός] θα παραμείνει στο 2% όλο αυτό το διάστημα. Στη συνέχεια, είπε ότι θα πάει στο 6%, μετά είπε ότι θα πάει στο 4%… Έχει λάθος 100% σχεδόν κάθε φορά. Γιατί νομίζετε ότι αυτή τη φορά είναι σωστές οι προβλέψεις;»

By