Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

Jerusalem Post: Το Αγιο Φως θα ταξιδέψει κανονικά -Με περιορισμό οι λειτουργίες στην Ιερουσαλήμ

Την τέλεση λειτουργιών που σχετίζονται με το Πάσχα στην Ιερουσαλήμ θα επιτρέψουν οι ισραηλινές αρχές.

Οι λειτουργίες, ωστόσο, θα γίνουν σύμφωνα με τους περιορισμούς που τέθηκαν για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως δήλωσε πηγή του υπουργείου Εξωτερικών τη Δευτέρα, σύμφωνα με το The Jerusalem Post.

Οι εκκλησίες στην Ιερουσαλήμ θα έχουν λειτουργίες και προσευχές καθ “όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, η οποία για τους Καθολικούς αρχίζει στις 5 Απριλίου, ενώ και για τις ελληνορθόδοξες, αρμενικές, κοπτικές, συριακές κοπτικές και αιθιοπικές εκκλησίες στις 12 Απριλίου με το Πάσχα να είναι στις 19.

Τις ημέρες του Πάσχα, οι εκκλησίες είναι ασφυκτικά γεμάτες με κόσμο. Φέτος, ωστόσο, η κατάσταση θα είναι διαφορετική λόγω κορωνοϊού. Μια από τις πιο σύνθετες τελετές είναι αυτή για το Αγιο Φως, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 18 Απριλίου.

Οι ορθόδοξοι Χριστιανοί περιγράφουν το Αγιο Φως ως θαύμα, που συμβαίνει μία ημέρα πριν το Πάσχα. Η τελετουργία αυτή πραγματοποιείται από το έτος 867 μ.Χ., χωρίς διακοπή για έξι έως επτά αιώνες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ορθόδοξες εκκλησίες θα λάβουν το Αγιο Φως από την Ιερουσαλήμ.

Μια άλλη μεγάλη λειτουργία της Μεγάλης Εβδομάδας είναι η ακολουθία της Καθολικής Εκκλησίας στην Κυριακή των Παλατιών, από το Όρος των Ελαιών μέχρι την Εκκλησία του Παναγίου Τάφου. Περίπου 25.000 άτομα συμμετέχουν συνήθως στην παρέλαση, αλλά όχι φέτος.

Χιλιάδες Αιγύπτιοι Κόπτες συνοδεύουν τον Πάπα τους στην Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας τα περισσότερα χρόνια, αλλά πλέον δεν υπάρχουν πτήσεις που αναχωρούν από την Αίγυπτο.

Πηγή του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι η διοίκηση των εκκλησιών έδειξε κατανόηση της κατάστασης, διατηρώντας παράλληλα το δικαίωμά τους να γιορτάσουν το Πάσχα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By