Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

JP Morgan: Στα μέσα του 2016 θα κλείσει η αξιολόγηση

Τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία είναι δυσμενή.

jpmorgan

Η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί πριν από τα μέσα του 2016, παρά το γεγονός ότι παρατηρείται μια πρόοδος στη συνεργασία Αθήνας – δανειστών. Αυτό σημειώνει, μεταξύ άλλων, νέα έκθεση της JP Morgan υπό τον τίτλο «Greece: Progress beyond the crossroads».

Η έκθεση αναφέρει ότι υπάρχει πιθανότητα μιας ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τον Μάρτιο ή Απρίλιο, ωστόσο επισημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος, αν γίνει αυτό, να καταστεί αμφίβολη η τήρηση του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως σημειώνει η JP Morgan στην ανάλυσή της, από τον περασμένο Ιούλιο, οπότε και ο Αλέξης Τσίπρας έκανε στροφή από τις θέσεις που πιθανόν να έσπρωχναν την Ελλάδα εκτός ευρώ και συμφώνησε με τους πιστωτές πάνω σε ένα πρόγραμμα διάσωσης, Ελλάδα και πιστωτές έχουν αποδείξει ότι μπορούν να συνεργάζονται πάνω σε δύσκολα θέματα.

Παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους επίσημους πιστωτές της έχουν βελτιωθεί σημαντικά, η πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος είναι απίθανο να ολοκληρωθεί επιτυχώς πριν από τα μέσα του 2016.

Τα θεσμικά όργανα και η Ελλάδα συζητούν μια σειρά μέτρων των οποίων η έγκριση θα επιτρέψει την αποδέσμευση της δεύτερης υπό-δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος.

Αλλά τα περισσότερα μέτρα έχουν πολιτικό κόστος, καθώς αφορούν επιπλέον τομές στο συνταξιοδοτικό και δημιουργία ενός ταμείου για την ιδιωτικοποίηση ελληνικών περιουσιακών στοιχείων.

Παράλληλα, τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία είναι δυσμενή, θα μπορούσαν όμως να είναι και χειρότερα, αναφέρει η JP Morgan.

Και η επίδραση των capital controls και της πολιτικής κρίσης του καλοκαιριού ήταν πολύ αρνητική στην ελληνική οικονομία, ωστόσο είχε μικρότερο αντίκτυπο του αναμενόμενου.

Η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους – πτυχή που ο Τσίπρας έχει κάνει βασικό στόχο της πολιτικής του – θα ακολουθήσει της πρώτης επιτυχημένης αναθεώρησης του προγράμματος.

Οι πιστωτές ωστόσο, έχουν καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε τέτοια αναδιάρθρωση θα υπάρξει μόνο αν η Ελλάδα έχει αποδειχθεί ότι συμμορφώνεται με το πρόγραμμα. Έχουν δε υποστηρίξει επανειλημμένα ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δεν θα σημάνει μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους, αλλά έναν συνδυασμό μείωσης των επιτοκίων και επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής.