Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

JP Morgan: Τι συζητήθηκε με τους Έλληνες τραπεζίτες στην Αθήνα ενόψει εκλογών

Οι πρόσφατες συναντήσεις της JP Morgan στην Αθήνα που έλαβαν χώρα με το Υπουργείο Οικονομικών, το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, την Alpha Bank, την Εθνική Τράπεζα, την Τράπεζα Πειραιώς, τη Eurobank, την Τράπεζα της Ελλάδος, το ΤΧΣ, το ΙΟΒΕ και αλλά και με την Aegean Airlines, την Intrum Hellas, τον OΠΑΠ, τον OTE και την Prodea Real Estate Investments αφήνουν ένα μήνυμα συνολικά εποικοδομητικό.

«Διατηρούμε τη θετική μας άποψη για τις ελληνικές τράπεζες εξαιτίας των ευνοϊκών μακροοικονομικών στοιχείων, των βελτιωμένων και πιο καθαρών ισολογισμών, την υψηλή επιτοκιακή μόχλευση, την υψηλή συσσώρευση της αγοράς, καθώς και τις δυνατότητες επιστροφής κεφαλαίου. Συστήνουμε overweight και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και παρότι υπήρξε μια γενική αναγνώριση ότι οι επερχόμενες εκλογές ενέχουν κινδύνους αβεβαιότητας βραχυπρόθεσμα, αισθανθήκαμε ότι οι συμμετέχοντες βλέπουν μάλλον περιορισμένο τον κίνδυνο μακροπρόθεσμης διαταραχής», εξηγεί η JP Morgan μετά το ταξίδι της στην Ελλάδα και τις συναντήσεις με σειρά παραγόντων.

Τι είπαν οι τραπεζίτες
Tο πιο ισχυρό μήνυμα των τραπεζών, ωστόσο, είναι αυτό της επιστροφής των ελληνικών τραπεζών στην κανονικότητα είναι οι αποφάσεις των διοικήσεων των τραπεζών Eurobank και Εθνικής να καταβάλουν μέρισμα από τα κέρδη 2022, με τις Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς να ακολουθούν αργότερα. Οι δείκτες NPEs πλησιάζουν τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους και τα κεφαλαιακά επίπεδα φαίνονται υγιή, η τράπεζα εκτιμά αν και παραμένει ένα ρεαλιστικό σενάριο, εξακολουθεί να υπόκειται στην έγκριση των ρυθμιστικών αρχών και περισσότερη σαφήνεια θα υπάρξει το επόμενο διάστημα.

Τα περιθώρια επιτοκίων για τα νέα εμπορικά δάνεια διαμορφώθηκαν σε 2,8% τον Οκτώβριο, ελαφρώς χαμηλότερα από το 3,2% που ήταν ο μέσος όρος το 9μηνο του 2022, αλλά ακόμη εμφανώς υψηλότερα από το επίπεδο του 1,3% για την Ευρωζώνη και το 1,0%/1,3%/2,2% για Ιταλία/Ισπανία/Πορτογαλία. Για το 90% των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο η ανατιμολόγηση των δανείων πραγματοποιήθηκε όπως προβλέπεται.

Οι τράπεζες δεν προτίθενται να εμπλακούν σε επιθετική τιμολόγηση για να αυξήσουν τις αγορές καταθέσεων, αλλά αναμένουν υψηλότερες πιέσεις στο κόστος χρηματοδότησης αυτή τη χρονιά, καθώς οι καταθέσεις με τα υψηλότερα επιτόκια θα αυξηθούν και οι πελάτες θα αρχίσουν να μετακινούνται από καταθέσεις όψεως σε προθεσμιακές καταθέσεις.

Τέλος, δεν βλέπουν σημάδια επιδείνωσης των δανείων τους στα βιβλία τους, συμπεριλαμβανομένων των πιο εύθραυστων δανείων που έχουν εκχωρηθεί, με τα πρώτα μηνύματα να παραμένουν ενθαρρυντικά μέχρι στιγμής. Παρ’ όλα αυτά, το κόστος κινδύνου θα παραμείνει πιθανότατα αυξημένο το 2023. Ένας διαχειριστής μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνάντησε η JPM τόνισε ότι η συμπεριφορά πληρωμών είχε βελτιωθεί, ενώ οι μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου πλαισίου πτώχευσης έχει αρχίσει να μειώνει το διαρθρωτικό κόστος είσπραξης.

Τα σημάδια στην οικονομία

«Ένας βασικός κίνδυνος για τις μετοχές απόδοση φέτος, κατά την άποψή μας, είναι οι επερχόμενες εκλογές και οι αβεβαιότητες που τις περιβάλλουν. Τα μέλη της αντιπολίτευσης που συναντήσαμε τόνισαν μεταξύ άλλων ότι προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση των ανισοτήτων καθώς και η βελτίωση της διακυβέρνησης και η διαφάνεια, συνεχίζοντας παράλληλα την ατζέντα που είναι προσανατολισμένη στην ανάπτυξη», επισημαίνει η JPM.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήταν πρόθυμοι να τονίσουν ότι η οικονομική ανάπτυξη ξεπερνά σταθερά τις προσδοκίες τα τελευταία τρία χρόνια, η ανεργία έχει μειωθεί στο 11,4% και το χρέος προς το ΑΕΠ να προσεγγίζει το 170%, εν μέρει υποβοηθούμενο από τη δυναμική του πληθωρισμού. Το 2023 φαίνεται πιο δύσκολο αλλά υπήρξε consensus για ανάπτυξη στο εύρος 1,5%-1,8%.

Μέχρι στιγμής, έχουν εκταμιευθεί κεφάλαια ύψους 11 δισ. ευρώ στην Ελλάδα σε επιχορηγήσεις και δάνεια (από το συνολικό κονδύλι των 32 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2026). Το συνολικό ύψος των επενδύσεων που έχουν συναφθεί έχει φτάσει µέχρι σήµερα τα 3,2 δισ. ευρώ. Συνολικά, η πρόοδος είναι ενθαρρυντική και, µε τις εκταµιεύσεις να επιταχύνονται το β’ εξάμηνο, αναμένει πιο ορατή συμβολή στις πιστώσεις των τραπεζών μέσα στο έτος.

By