Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022

JPMorgan: Θετικές προοπτικές, «ανησυχία» για εμπορικό πόλεμο

Μπορεί η προηγούμενη εβδομάδα να δοκίμασε σκληρά τη Wall Street, αλλά οι συνθήκες στην αγορά διαφαίνονται ενθαρρυντικές για τις αμερικανικές μετοχές το β’ τρίμηνο του έτους, εκτιμά η JPMorgan Chase & Co.

Ο επενδυτικός κολοσσός προειδοποιεί, ωστόσο, για τον κίνδυνο που εμπεριέχει για τις διεθνείς αγορές ένας εμπορικός πόλεμος με αφορμή τους αυξημένους δασμούς που έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος Τραμπ. «Αυτή τη στιγμή πληρούνται δύο από τις τέσσερις συνθήκες σταθερότητας στην αγορά –ελεγχόμενος πληθωρισμός, ελεγχόμενη σύσφιξη νομισματικής πολιτικής. Οι άλλες δύο προϋποθέσεις –σταθεροποίηση οικονομικής δραστηριότητας, αποκλιμάκωση της έντασης για το εμπόριο- αναμένεται να εκπληρωθούν το δεύτερο τρίμηνο», σημειώνουν οι αναλυτές.

Οι ίδιοι προτείνουν αυξημένες τοποθετήσεις στις μετοχές, έναντι των ομολόγων, και συγκεκριμένα συνιστούν τοποθετήσεις στους κλάδους των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της μεταποίησης και του πετρελαίου, καθώς και επιλεγμένες αγορές στις αναδυόμενες αγορές.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αναλυτών, το «κόστος» των δασμών που σχεδιάζουν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ δεν υπερβαίνουν το 0,5% του αμερικανικού ΑΕΠ, ενώ οι ίδιοι χαρακτηρίζουν «δυσανάλογα ήπια» την αντίδραση της Κίνας.

Όσον αφορά στο τρίμηνο που ξεκινά σε λίγες ημέρες, η JPMorgan διακρίνει τους εξής καταλύτες:

Θετικοί:

  • Αμερικανικές μετοχές: Θετικά αποτελέσματα για το α’ τρίμηνο με ετήσια αύξηση κερδοφορίας άνω του 15%
  • Ευρωπαϊκές μετοχές: Ακόμη μεγαλύτερες θετικές εκπλήξεις σε επίπεδο κερδοφορίας σε σύγκριση με τις ΗΠΑ

Αρνητικοί:

  • Διεύρυνση του περιθωρίου διατραπεζικού δανεισμού Libor μίας ημέρας. «Υποψιαζόμαστε ότι τα spreads θα πρέπει να σταθεροποιηθούν ή να μειωθούν για να νιώσουν άνετα οι επενδυτές ώστε να μπορούν να χρηματοδοτήσουν θέσεις υψηλού ρίσκου», εξηγούν οι αναλυτές.
  • Γεωπολιτικές εντάσεις που δεν αναμένεται να υποχωρήσουν όσο οι ΗΠΑ στρέφονται ενάντια στο Ιράν. «Τουλάχιστον οι ΗΠΑ δεν μπορούν να απειλήσουν απευθείας την προσφορά πετρελαίου επιβάλλοντας εμπάργκο σε μια χώρα με την οποία η συναλλάσσονται», αναφέρει η JPMorgan. «Έχουμε αντισταθμίσει τον κίνδυνο με θέσεις αγοράς στο Brent και νομίσματα πετρελαιοπαραγωγών κρατών, όπως το ρούβλι και η νορβηγική κορώνα», προσθέτει.
(Visited 1 times, 1 visits today)
By