Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Kαλούν τον Ιάπωνα πρεσβευτή να διαμαρτυρηθεί για την επίσκεψη Άμπε στο Γιασουκούνι

Η σημερινή επίσκεψη του Άμπε στο ιαπωνικό μνημείο προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Κίνας και της Νότιας Κορέας

japan-primeminister

Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι κάλεσε σήμερα τον ιάπωνα πρεσβευτή στο Πεκίνο για να του εκφράσει την «έντονη αντίθεση» της χώρας του στην επίσκεψη του ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε στο μνημείο Γιασουκούνι.

Η σημερινή επίσκεψη του Άμπε στο ιαπωνικό αυτό μνημείο, που ανεγέρθηκε προς τιμή των νεκρών ιαπώνων στρατιωτών, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Κίνας και της Νότιας Κορέας καθώς το θεωρούν σύμβολο των θηριωδιών που έχει διαπράξει η Ιαπωνία στο παρελθόν.

Σε ένα e-mail που έστειλε η ιαπωνική πρεσβεία στο Πεκίνο προς τους ιάπωνες πολίτες που ζουν στην Κίνα τους προειδοποιεί να απομακρύνονται από οποιαδήποτε διαδήλωση και να μην συγκεντρώνονται σε μεγάλες ομάδες.

«Με δεδομένη την κάλυψη (του γεγονότος) από τα μέσα ενημέρωσης, φοβόμαστε την επιδείνωση των αισθημάτων προς την Ιαπωνία», αναφέρει η πρεσβεία. «Στις συναναστροφές σας με τους Κινέζους προσέξτε τη συμπεριφορά και τη γλώσσα σας», υπογραμμίζει.

Στο μεταξύ, μετά την επίσκεψη στο μνημείο αυτό που βρίσκεται στο Τόκιο ο Άμπε δήλωσε: «Γίνονται επικρίσεις με βάσει την παρανόηση ότι επρόκειτο για μια κίνηση λατρείας προς εγκληματίες πολέμου. Όμως εγώ επισκέφθηκα το μνημείο Γιασουκούνι για να ενημερώσω τις ψυχές των νεκρών των πολέμων για τις προόδους που έχουν γίνει φέτος και να τους μεταφέρω την αποφασιστικότητά μου ο λαός να μην υποφέρει ποτέ ξανά από τη θηριωδία του πολέμου».

Ο Iάπωνας πρωθυπουργός υπογράμμισε εξάλλου ότι είναι φυσιολογικό για τον ηγέτη μιας χώρας να αποτίει φόρο τιμής σε όσους πέθαναν για την πατρίδα τους.

«Δεν είχα καμία πρόθεση να θίξω τα αισθήματα του κινεζικού και του κορεατικού λαού», υπογράμμισε ο Άμπε.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι συμμερίζεται τις απόψεις των παλαιότερων ιαπώνων ηγετών που έχουν επισκεφθεί το μνημείο ότι οι σχέσεις της χώρας του με την Κίνα και τη Νότια Κορέα είναι σημαντικές και η ενίσχυσή τους είναι προς το συμφέρον της Ιαπωνίας, κάτι που θα ήθελε να εξηγήσει, αν του δινόταν η ευκαιρία.

Η Κίνα και η Νότια Κορέα απεχθάνονται το μνημείο Γιασουκούνι καθώς για εκείνες συμβολίζει τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τα ιαπωνικά αυτοκρατορικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του αποικισμού της χερσονήσου της Κορέας (1910-1945) και κατά τη διάρκεια της μερικής κατοχής της Κίνας (1931-1945).

Το μνημείο αυτό ανεγέρθηκε προς τιμή των 2,5 εκατομμυρίων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους για την Ιαπωνία κατά τη διάρκεια των σύγχρονων πολέμων. Η κακή του φήμη προέρχεται από την εγγραφή στο μνημείο το 1978 των ονομάτων 14 εγκληματιών πολέμου (που καταδικάστηκαν από τους Συμμάχους μετά το 1945). Μεταξύ αυτών είναι ο στρατηγός Χιντέλκι Τόγιο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ στις 7 Δεκεμβρίου του 1941.

Κανένας επικεφαλής ιαπωνικής κυβέρνησης δεν είχε επισκεφθεί το συγκεκριμένο μνημείο από τότε που ο Γιουνιχίρο Κοϊζούμι το επισκέφτηκε στις 15 Αυγούστου του 2006, ανήμερα της επετείου της συνθηκολόγησης της Ιαπωνίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By