Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021

Kούρκουλας: «Αισιοδοξία για στήριξη από την Κομισιόν στο θέμα του ρωσικού εμπάργκο»

H ζημιά δεν φαίνεται να είναι πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ

frouta laxanika eisagvges exagwges

Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας επικρατεί στο υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τις επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο στα ευρωπαϊκά – και μεταξύ αυτών και στα ελληνικά – αγροτικά προϊόντα.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον υφυπουργό Δημήτρη Κούρκουλα, εξετάστηκε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στις ελληνικές εξαγωγές μετά το ρωσικό εμπάργκο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν Γ.Γ από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΞ.

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι προς το παρόν το πρόβλημα φαίνεται να είναι περιορισμένο, υπό την έννοια ότι ο μεγαλύτερος όγκος των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών έχει ήδη προωθηθεί στη Ρωσία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ζημιά «δεν φαίνεται να είναι πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ» και μέχρι τώρα υπάρχουν επιστροφές δέκα φορτηγών. Αναμένεται να υπάρξουν κι άλλες, αλλά στο ΥΠΕΞ θεωρούν ότι είναι «σε λελογισμένα επίπεδα».

«Η λογική που θα κινηθεί το Υπουργείο Εξωτερικών είναι μια λογική αντιστάθμισης», δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών, που συμμετείχε στη σύσκεψη, ενώ συνεργάτες του υπουργού αναφέρουν ότι «η λογική αντιστάθμισης θα περιλαμβάνει ένα μπουκέτο πραγμάτων».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα υπάρξουν ενέργειες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης το επόμενο διάστημα, όπου θα επιδιωχθεί η εξασφάλιση αποζημιώσεων, ενώ «σε εθνικό επίπεδο κινητοποιούμαστε για να βρούμε εναλλακτικές λύσεις». Οι λύσεις εκτιμάται ότι θα είναι η προώθηση των φορτίων σε εναλλακτικές αγορές, καθώς και η απορρόφησή τους από την ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες σύσκεψη με αντικείμενο την εξέταση των επιπτώσεων του ρωσικού εμπάργκο στα κράτη – μέλη της Ε.Ε. Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν οι εθνικοί εμπειρογνώμονες και θα εξετάσουν επιλογές ελάφρυνσης των επιπτώσεων του εμπάργκο στους Ευρωπαίους αγρότες.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κούρκουλας εξέφρασε την αισιοδοξία του για στήριξη από την Ευρώπη στους αγρότες που πλήττονται. «Η επιβεβαίωση για αποζημιώσεις από την ΕΕ τις οποίες θα επιδιώξουμε, είναι καλή και ευπρόσδεκτη. Αλλά οι αποζημιώσεις δεν λύνουν το πρόβλημα. Το πρόβλημα θα λυθεί είτε αν επανέλθουμε στη ρωσική αγορά, είτε αν βρεθούν άλλες αγορές αντίστοιχες. Θέλω να τονίσω ότι είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά κράτη – μέλη, άρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει και νομίζω ότι θα πάρει τα μέτρα, ακόμη κι αν χρειαστεί τροποποίηση κάποιων κανονισμών, κάποιων κανόνων, διότι μιλάμε για μια εξαιρετική περίπτωση μη προβλέψιμη», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός.

Να υπενθυμιστεί ότι αυτή την ώρα πραγματοποιείται ανάλογη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή του υφυπουργού των Εξωτερικών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By