Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Όταν η Goldman Sachs δάνειζε στην Ελλάδα και η ομολογία της «Τράπεζας»

Επί κυβέρνησης Σημίτη συγκαλύφθηκε το χρέος, προκειμένου να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις ένταξης στην ΟΝΕ

dollarΗ Goldman Sachs δεν θα πουλούσε ξανά παράγωγα, όπως αυτό που πούλησε στην Ελλάδα το 2001, με το οποίο συγκαλύφθηκε το χρέος της χώρας προκειμένου να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις ένταξης στην ΟΝΕ. Αυτό δήλωσε χθές σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Βρετανικό Κανάλι 4, ο αντιπρόεδρος της επενδυτικής τράπεζας, Μάικλ Σέργουντ.

«Είμαστε απολύτως σίγουροι ότι δεν θα κάναμε σήμερα μια τέτοια συναλλαγή όπως εκείνη» δήλωσε ο Σέργουντ, λέγοντας μάλιστα, πως υπήρξαν προτάσεις για παρόμοιες συναλλαγές κι από άλλα ευρωπαϊκά κράτη, τις οποίες, όμως, η τράπεζα απέρριψε λόγω μη επαρκούς διαφάνειας.

Ο Μαικλ Σέργουντ μιλώντας στο κανάλι 4 χθeς, είπε ότι ο λόγος για τον οποίο δεν θα προχωρούσε ξανά σε παρόμοια συναλλαγή είναι γιατί οι τεχνικές αυτές έχουν αναπτυχθεί στις ΗΠΑ και πολλοί Ευρωπαίοι δεν τις καταλαβαίνουν αρκετά καλά, ώστε να μπορούν και να τις χρησιμοποιήσουν προς όφελος τους.

Υπενθυμίζεται ότι το 2001, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με τη συνεργασία του τότε προέδρου της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκά Παπαδήμου, προχώρησαν σε συναλλαγή με την Goldman Sachs, η οποία προέβλεπε την ανταλλαγή ομολόγου ύψους 10 δισ. ευρώ από γεν σε ευρώ με τη χρήση μιας ιστορικής τιμής συναλλάγματος, που εμφάνιζε το δάνειο μειωμένο κατά 2,8 δισ. ευρώ.

Η διαφορά των 2,8 δισ. ευρώ ήταν ένα έμμεσο δάνειο της Goldman στην Ελλάδα, ως ένα ακόμα swap, που δεν θα φαινόταν στο χρέος και θα αποπληρωνόταν το 2019. Τα κόστη των χρηματιστηριακών συναλλαγών επί του swap αυξήθηκαν διότι η συμφωνία είχε θεωρητική αξία που ξεπερνούσε τα 15 δισ. ευρώ, ποσό υψηλότερο του ίδιου του δανείου.

Λόγω του μεγέθους και της περιπλοκότητας της συμφωνίας η Goldman Sachs χρέωσε υψηλότερες προμήθειες χρηματιστηριακών συναλλαγών απ” ό,τι χρέωνε για συμφωνίες μικρότερου μεγέθους.

Σε δημοσίευμα του Bloomberg σήμερα υπενθυμίζεται δήλωση που είχε κάνει πέρυσι το Μάρτιο ο πρώην επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Σπύρος Παπανικολάου, σύμφωνα με την οποία «το 2001, την ημέρα όπου έκλεισε η συμφωνία, η ελληνική κυβέρνηση χρωστούσε στην Goldman Sachs περίπου 600 εκατ. ευρώ περισσότερα από τα 2,8 δισ. ευρώ που είχε δανειστεί».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By