Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

K for Kiku Vouliagmeni: Στα φόρτε του με τα cocktail του Βασίλη Ρούσσου

Μπορεί η μπάρα ενός εστιατορίου να είναι το καλύτερο cocktail bar της περιοχής στην οποία βρίσκεται;

kforkiku

Όταν μιλάμε για τον τελειομανή Γιώργο Ανδρίτσο και τον διαρκώς ανερχόμενο head bartender των Kiku Βασίλη Ρούσσο, ασφαλώς και μπορεί.

Δεν σας κρύβω ότι όταν βλέπω τα μπαρ των εστιατορίων να είναι τόσο προσεγμένα όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του K For Kiku στην Βουλιαγμένη, πετάω τη σκούφια μου. Αυτό αφενώς σημαίνει ότι οι επιχειρηματίες της εστίασης φαίνεται να πείθονται σιγά σιγά ότι το αξιόλογο μπαρ ενός εστιατορίου μπορεί να ενισχύσει αρκετά το προφίλ του, γεγονός το οποίο ασφαλώς ισχύει και αφετέρου ότι πολλοί μπαρτέντερ πλέον θεωρούν αναπόσπαστο μέρος του επαγγέλματός τους τον συνδυασμό ποτού και φαγητού ξεδιπλώνοντας έτσι και μια διαφορετική πτυχή της δημιουργικοτήτα τους. Εγώ χαίρομαι γιατί ένα καλό μπαρ μπορεί να λειτουργήσει και σαν μαγνήτης για έναν πελάτη στο εστιατόριο. Είναι πολύ πιθανό δηλαδή πίνοντας κάποιος ένα cocktail που του αρέσει στην μπάρα ενός εστιατορίου και περνώντας ευχάριστα σε αυτή, να σκεφτεί σοβαρά το επόμενο βήμα που είναι ασφαλώς το δείπνο σε ένα τραπέζι του.

_L2A1513 Το K for Kiku είναι η επιτυχημένη σύμπραξη των επιχειρηματιών Γιώργου Ανδρίτσου και Γιώργου Μελισσάρη και φέτος συναντάμε την πιο ανάλαφρη εκδοχή του από την άποψη ότι δεν σερβίρει την γνώριμη ιαπωνική κουζίνα των Kiku αλλά μια ανθολογία Nikkei συνταγών επιμελημένα από τον executive chef του ομίλου Σταμάτη Σκριάπα. Δοκίμασα το μενού του σεφ στην Μύκονο, στο Kiku που βρίσκεται στο μαγευτικό Cavo Tagoo και εντυπωσιάστηκα από την πολύ καλή τεχνική του και τις ωραίες ιδέες του. Κλείνει όμως εδώ η παρένθεση γιατί βρισκόμαστε στην στήλη The Bars οπότε ο πρωταγωνιστής εν προκειμένω είναι ο head bartender όλων των Kiku, Βασίλης Ρούσσος. Τον συνάντησα για πρώτη φορά στο Japanese Whisky Dinner που κάναμε στο Kiku Prive Club με το FNL τον περασμένο Νοέμβριο και φυσικά μου εντυπώθηκε για ένα αριστουργηματικό κοκτέιλ που είχε δημιουργήσει με Hibiki, Sherry Pedro Ximenez, Umeshu και «σπιτική» πικάντικη ανθρακούχα λεμονάδα. Δυο τρεις φορές που πήγα στο Kiku Next Generation στο Ψυχικό δοκίμασα κάποια επίσης πολύ καλά cocktail του Βασίλη, κάποια που ήθελαν λίγη δουλειά ακόμα αλλά ήταν σε σωστό δρόμο και επίσης ένα σπουδαίο blending του, το Insane Pear. Ε, δεν χρειάζεται να ασχολείται κάποιος επαγγελματικά με τα cocktail για να καταλάβει ότι ο Ρούσσος είναι περίπτωση. Τα προτερήματά του: Πολύ καλή τεχνική, μπαίνει στο κλίμα και…μένει στο κλίμα, ξέρει να αναδυκνείει τις πρώτες ύλες και τα spirits μέσα από τις συνταγές του, είναι ένας πολύ ευχάριστος επαγγελματίας μπαρτέντερ, που έχει τον τρόπο να κάνει κάποιον να περάσει ζάχαρη γιατί μπορεί να αφουγγραστεί τον πελάτη. Τα μειονεκτήματά του; Ελάχιστα. Έχει για παράδειγμα μια αδυναμία στο να εμποτίζει διαρκώς τα spirits. Το infusion το κατέχει ασφαλώς αρκετά αλλά τείνει να το κάνει μανιέρα όταν έξι στις δέκα συνταγές είναι φτιαγμένες με αυτό τον τρόπο. Μέσα στο γενικό πολύ καλό σύνολο αυτό μοιάζει λεπτομέρεια, αλλά από bartender σαν τον Ρούσσο, πως να το κάνουμε τώρα, οι προσδοκίες μας συνεχώς θα αυξάνονται.

_L2A1447

Στο K for Kiku βέβαια έχει πιάσει για τα καλά το νόημα. Οι συνταγές του έχουν χρώματα, εποχιακές διαθέσεις, λουλούδια, είναι ισορροπημένες και σε απόλυτη ευθυγράμμιση με το easy going concept του εστιατορίου. Η καρύδα, ο ανανάς, το elder flower, το Shiso, το toffee, η Hoisin με τις φράουλες είναι μόνο κάποιες από τις πρώτες ύλες που αναμυγνείει με prosecco, blend από ρούμι, μαστίχα, τεκίλα, τζιν ή βότκα. Η Paloma του με το Mezcal και το Pink Grapefruit είναι υποδειγματική ενώ το Nihon Blood με την Cachaça, τον ντοματοχυμό με φράουλες και hoisin, το αγγούρι, το φρέσκο lime και τα μπαχαρικά θα κάψει μου φαίνεται αρκετές καρδιές. Στο Chica Morada Coctel η βότκα εμποτίζεται με Aji Amarillo Pepper ενώ στο Mula Picante το τζιν με φύλλα καφίρ και αναμυγνείεται με mango chili, φρέσκο χυμό lime και καρύδα. Το μπαρ διαθέτει επίσης και μια ενημερωμένη λίστα αποσταγμάτων ενώ μη διστάσετε να ζητήσετε στον Βασίλη και κλασικά κοκτέιλ που τα παίζει στα δάχτυλα. Το Mai Tai και η Tommy`s Margarita του είναι για χειροκρότημα. Η μουσική παίζει σε χαλαρή ένταση, τουλάχιστον τις καθημερινές, μιας και η περιοχή είναι κατοικημένη, ο κόσμος του είναι μοδάτος, thirty-something και βάλε ενώ στο κάδρο θα απολαύσετε ένα από τα ομορφότερα κομμάτια της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Το K for Kiku δεν είναι μόνο μπαρ. Ούτε μόνο εστιατόριο. Είναι και τα δυο αλλά αν θέλετε να τα αντιμετωπίσετε αυτόνομα το μπαρ του είναι ένα από τα καλύτερα cocktail bar των Νοτίων Προαστίων και στην Βουλιαγμένη το κορυφαίο με διαφορά.

Διαβάστε εδώ για το K FOR KIKU

ΤΑΣΟΣ ΜΗΤΣΕΛΗΣ

ΠΗΓΗ: fnl-guide

 

By