Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κ. Ησυχος: Υπάρχει ζωή εκτός ευρωζώνης

Τα εναλλακτικά σχέδια είναι υποχρεωτικό να υπάρχουν τόσο για το κόμμα όσο και για την κυβέρνηση, με βάση τις συνεδριακές αποφάσεις που προέβλεπαν «καμία θυσία για το ευρώ» δηλώνει ο Κώστας Ήσυχος.

isixos
Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο βουλευτής που απομακρύνθηκε από τη θέση του υπουργού λόγω καταψήφισης της συμφωνίας, αναφέρει ότι θα διατηρήσει την ίδια στάση και στο μέλλον για μέτρα που θα βρίσκονται στον αντίποδα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αρνείται ότι τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας θα κάνουν κόμμα.

Αναλυτικά:

-Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός είχαν υποσχεθεί έναν έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους και μια κοινωνικά βιώσιμη και οικονομικά δίκαιη συμφωνία. Το πακέτο που ήρθε στη Βουλή και πρέπει να αποτελέσει τον οδικό άξονα της χώρας για την επόμενη τριετία έχει αυτά τα χαρακτηριστικά; Θα μπορέσει να εφαρμοστεί;

Το αποτέλεσμα και το περιεχόμενο της πρόσφατης συμφωνίας βρίσκεται σε αντιδιαστολή με το πρόσφατο δημοψήφισμα που είχε καταγράψει στο 62% το «Οχι» του ελληνικού λαού στη γνωστή πρόταση Γιούνκερ. Το αποτέλεσμα αυτό είναι συνταγματικά και νομικά δεσμευτικό για τη χώρα μας. Δυστυχώς, το αποτέλεσμα της πρόσφατης συμφωνίας είναι δυσχερέστερο από την απορριφθείσα πρόταση Γιούνκερ. Ηδη, κύκλοι Ε.Ε. αλλά και των δανειστών, αλλά και γνωστοί νομπελίστες και οικονομολόγοι προδιαγράφουν τη μη δυνατότητα εφαρμογής αυτού του Μνημονίου. Ηδη έχουν ξεπεραστεί κατά πολύ οι αντοχές επιβίωσης μεγάλου τμήματος του ελληνικού λαού. Ο οδικός χάρτης που προβλέπεται από το Μνημόνιο όχι απλά δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αλλά εκτιμώ ότι σημαντικά τμήματα της κοινωνίας θα το αντιπαλέψουν όπως έχουν πράξει τα τελευταία πέντε χρόνια.

-Εσείς προσωπικά και πολλοί ακόμη συνάδελφοί σας είπατε «Οχι» στη συμφωνία. Δεν σας έπεισε το επιχείρημα του πρωθυπουργού για τον εκβιασμό που δέχτηκε και επιπλέον ότι δεν υπήρχε εναλλακτική επιλογή;

Εδώ και πεντέμισι μήνες πλανιόταν στη σκέψη πάρα πολλών ότι η διαπραγματευτική διαδικασία βάδιζε προς τον απόλυτο εκβιασμό. Το θέμα δεν είναι να διαπιστώσουμε τον εκβιασμό αλλά να αναλύσουμε γιατί φτάσαμε στον εκβιασμό και τι περιθώρια υπήρχαν για να τον αποφύγουμε έστω και την τελευταία στιγμή. Αυτή η συζήτηση δεν έχει λάβει χώρα σε κανένα από τα όργανα του κόμματος αλλά και στα υπουργικά συμβούλια που συμμετείχαν. Αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν.

– Αν, όπως έχω ακούσει να υποστηρίζουν οι διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μπορούσε να ακολουθηθεί ένα άλλο σχέδιο, ποιο ήταν αυτό και γιατί δεν προετοιμάστηκε έγκαιρα, ώστε να αποτελέσει την απάντηση της κυβέρνησης προς τους δανειστές;

Όπως προανέφερα, όχι ένα αλλά και άλλα εναλλακτικά σχέδια δεν είχαν ληφθεί υπόψη, ώστε να γνωστοποιηθούν με την έννοια της πρόθεσης αλλά και της αποφασιστικότητας στις διαπραγματεύσεις προς τους δανειστές, όταν οι ίδιοι είχαν εκπονήσει εναλλακτικά σχέδια προς όφελός τους. Δεν είναι υποχρέωση κάποιων μελών ή κάποιας ομάδας του κόμματος να έχει το δικό της εναλλακτικό σχέδιο. Αυτό ήταν και είναι υποχρεωτικό τόσο για το κόμμα με βάση τις τελευταίες συνεδριακές αποφάσεις του (καμία θυσία για το ευρώ) όσο και για την κυβέρνηση.

-Εκ των υστέρων θεωρείτε ότι εκτός ευρώ, με υιοθέτηση εθνικού νομίσματος, η Ελλάδα έχει μεγαλύτερες δυνατότητες να ορθοποδήσει; Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να βάλει επίσημα στην ατζέντα του μια τέτοια θέση;

Είμαι από αυτούς που επικαλούνται ότι υπάρχει ζωή εκτός ευρωζώνης. Μια συντεταγμένη πορεία καλά προετοιμασμένη με ένα σχέδιο πολλαπλών επιπέδων (γεωπολιτικές αλλαγές, ενεργειακός πλουραλισμός, οικονομικές συμφωνίες ενός και εκτός Ευρώπης, κυρίως με BRICS κ.λπ.) αποτελούν τον πυρήνα μιας τέτοιας συντεταγμένης πορείας που πρέπει να ακολουθήσουμε, ώστε η χώρα να βρει οξυγόνο εκτός ευρωζώνης. Αυτή η ανάλυση χρειάζεται να γίνει εντός ΣΥΡΙΖΑ μέσα από όλα τα βουλευόμενα όργανά του, προκειμένου να αναπτυχθεί μια δυναμική ουσιαστικής ρήξης με το σύνολο των μνημονιακών πολιτικών που δεν θα λαμβάνουν τέλος έως την τελική αποικιοποίηση της Ελλάδας.