Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Κ. Μητσοτάκης: Φαντασιώνεστε ένα κράτος 900.000 δημοσίων υπαλλήλων;

Δεν θέλετε ένα κράτος για τους πολλούς, αλλά ένα κράτος από πολλούς. Ένα μεγάλο κράτος – εργοδότη

mitsotakis800i_061113

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Σχεδίου Νόμου «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης – Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην απόπειρα διόγκωσης του κράτους από πλευράς της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως «δεν θέλετε ένα κράτος για τους πολλούς, αλλά ένα κράτος από πολλούς. Ένα μεγάλο κράτος – εργοδότη. Εκεί έγκειται και η διαφωνία μας για το πως αντιλαμβανόμαστε εμείς το ρόλο του κράτους».

Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως “ μια άτακτη, ανεύθυνη και πρόχειρη τακτοποίηση προεκλογικών δεσμεύσεων του κόμματος, το οποίο τόσο επένδυσε στην ψήφο των δημοσίων υπαλλήλων” και ανέφερε ότι “το Ελληνικό Δημόσιο δαπανούσε ετησίως στο τέλος του 2009, 24 δις ευρώ για μισθούς και στο τέλος του 2014 αυτό το ποσό μειώθηκε στα 15,7δις ευρώ”.

Απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε: “αν φαντασιώνεστε ένα κράτος 900.000 υπαλλήλων και πάλι, κρίνετε ότι αυτό είναι το κατάλληλο μέγεθος; Πού θα βρείτε τα 8 δις ευρώ για να πληρώσετε τους πρόσθετους μισθούς;

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ενέργειές του με στόχο την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, τον εξορθολογισμό των διοικητικών διαδικασιών, τον εκσυγχρονισμό των ΚΕΠ, αλλά και το επιχειρούμενο “ξήλωμα” των πελατειακών σχέσεων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε ωστόσο ότι “οι πελάτες του μεγάλου κράτους προσέτρεξαν στο ΣΥΡΙΖΑ και έτσι κληρονομήσατε του παλιούς πελάτες του συστήματος και γι΄ αυτό αγωνίζεστε με νύχια και με δόντια να τους κρατήσετε”.

“Είστε ο ορισμός της σύγκρουσης συμφέροντος”

Εξαπολύοντας βέλη προς την κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: “Είστε ο ορισμός της σύγκρουσης συμφέροντος. Θα διδάσκεται στο μέλλον ως παράδειγμα στις σχολές Πολιτικών Επιστημών. Δεν μπορείτε όμως να νομοθετείτε και να διευκολύνετε τους παλιούς σας πελάτες”.

Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα των Ανεξάρτητων Αρχών, καταλήγοντας: “η ανεξαρτησία των Ανεξάρτητων Αρχών διασφαλίζεται από το γεγονός ότι έχουν θητεία. Τη στιγμή που θα καταστρατηγήσετε τη θητεία δεν υπάρχουν Ανεξάρτητες Αρχές”.