Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020

Καμπανάκι Moody’s για τη νέα ένταση Αθήνας-δανειστών, κίνδυνος τον Ιούλιο

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης, αυτό αυξάνει τα ρίσκα αναφορικά με την εξόφληση ομολόγων που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο του 2017.

Ως πιστωτικά αρνητική (credit negative) αξιολογεί την εξέλιξη του ελληνικού ζητήματος το τελευταίο διάστημα ο οίκος Moody’s, ενώ προειδοποιεί ότι οι μεγάλες αποπληρωμές ομολόγων τον Ιούλιο του 2017 θα αποτελέσουν «τεράστια πρόκληση» εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί έως τότε η β” αξιολόγηση.

Όπως αναφέρει στο εβδομαδιαίο δελτίο του, ο οίκος δίνει έμφαση στην απόφαση του ESM να παγώσει προσωρινά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή δείχνει τις νέες εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών που πιθανότατα θα καθυστερήσουν την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και τη διάθεση περίπου 6,1 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης, αυτό αυξάνει τα ρίσκα αναφορικά με την εξόφληση ομολόγων που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο του 2017.

Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι η πλήρης έκθεση των Θεσμών για τις συνέπειες της κίνησης να μοιραστεί έκτακτο επίδομα και να παγώσει ο ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται πιέσεις από το προσφυγικό αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο και να οδηγήσει πιθανά σε επανεκτίμηση του μέτρου του «παγώματος». Εκτιμά ότι η κίνηση από την πλευρά των πιστωτών υποδηλώνει σκλήρυνση της στάσης τους απέναντι στην Ελλάδα που η Moody’s περιμένει ότι θα παρατείνει τις διαπραγματεύσεις για τη β’ αξιολόγηση.

Η πολιτική δυναμική στην Ευρώπη, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης με το εκλογικό καλεντάρι να περιλαμβάνει κάλπες σε χώρες κλειδιά, περιλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, πιθανότατα θα περιπλέξουν τις διαπραγματεύσεις και θα αποτρέψουν γρήγορη ολοκλήρωση. Επιπλέον, τονίζει ότι οι εντάσεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Eurogroup, της Κομισιόν και του ΔΝΤ έχουν επίσης «φουντώσει».

Σημειώνει ότι ΔΝΤ είναι λιγότερο αισιόδοξο σε ότι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα και προτιμά μια προκαταβολική ελάφρυνση χρέους, κινούμενο γρηγορότερα από το χρονοδιάγραμμα που έθεσε το Eurogroup.

Για την Ελλάδα πλανώνται εμπόδια στην εφαρμογή πολιτικά δύσκολων μεταρρυθμίσεων της β’ αξιολόγησης που σχετίζονται με τα εργασιακά, την αγορά προϊόντων και επιπλέον βήματα στις αποκρατικοποιήσεις.

Στα εμπόδια η Moody’s περιλαμβάνει την ισχνή πλειοψηφία της κυβέρνησης, την αδυναμία των θεσμών στην χώρα και την αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια. Παρότι οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2019 και η εκλογή προέδρου για το 2020 το ρίσκο πρόωρων εκλογών παραμένει.

Ωστόσο κατά τη Moody’s το track record στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η πολιτική θέληση της ΕΕ ως τώρα να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης και τα ρίσκα από μια νέα έξαρση της ελληνικής κρίσης χρέους δείχνουν ότι εν τέλει θα ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση.

Μια καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, όμως, θα αυξήσει το ρίσκο για τους κατόχους ομολόγων. Η Ελλάδα έχει μεγάλες λήξεις τον Ιούλιο του 2017, με 2,3 δισ. ευρώ να ανήκουν σε ιδιώτες επενδυτές και 3,9 δισ. στην ΕΚΤ. Θα είναι τεράστια πρόκληση να καλυφθούν αυτές οι λήξεις χωρίς την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και τη διάθεση των 6,1 δισ. ευρώ έως το καλοκαίρι, καταλήγει.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By