Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

«Καυτή» εβδομάδα για την οικονομία με Eurogroup και έξοδο στις αγορές

«Καυτή» από πλευράς εξελίξεων προμηνύεται για την ελληνική οικονομία η εβδομάδα που ξεκινά αύριο Δευτέρα, με δύο πολύ σημαντικά ορόσημα.

To πρώτο ορόσημο είναι το Eurogroup που συνεδριάζει αύριο 12 Μαρτίου, στη σκιά αντιφατικών δηλώσεων για το αν η έξοδος από το πρόγραμμα θα είναι καθαρή ή με εποπτεία, ενώ υπάρχουν ακόμα και εκκρεμότητες για να κλείσει η αξιολόγηση.

Οι πλειστηριασμοί που διεξάγονται μεν ηλεκτρονικά, με αντιδράσεις όμως που βαίνουν κλιμακούμενες, είναι ένα από τα σημεία αιχμής που αναμένεται να απασχολήσουν το αυριανό Eurogroup, καθώς ενώ ζητείται η επέκτασή τους, το πολιτικό κόστος αποτελεί ένα σοβαρό διακύβευμα για την ελληνική κυβέρνηση.

Η αυριανή (12 Μαρτίου) συνεδρίαση του Eurogroup είναι η πρώτη μετά την αναχώρηση των δανειστών από την Αθήνα, όπου συζητήθηκαν κυρίως θέματα ενεργειακά και το θέμα της διαιτησίας στα εργασιακά.

Την ίδια στιγμή και ενώ ως το Eurogroup του Ιουνίου, η κυβέρνηση έχει να κλείσει και τις 88 εκκρεμότητες για να τελειώσει η τέταρτη αξιολόγηση, ο τρόπος με τον οποίο θα βγει η Ελλάδα από τη μνημόνια απασχολεί όλες τις πλευρές.

Και όπως φαίνεται η γραμμή δεν είναι κοινή. Ήδη ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί και ο πρόεδρος του EuroWorking Groupβ Τόμας Βίζερ τάσσονται υπέρ της εποπτείας, ενώ η ελληνική κυβέρνηση μιλά για καθαρή έξοδο.

Αυτό που θεωρείται σίγουρο είναι ότι στο αυριανό Eurogroup δεν θα συζητηθεί το θέμα της ελάφρυνσης χρέους.

Την περασμένη Πέμπτη (8/03) ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνηςδήλωσε ότι ενδεχομένως το θέμα του χρέους να συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο στο EuroWorking Group του Απριλίου, με σκοπό να προωθηθεί στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια (26 Απριλίου).

Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα της στις αγορές, καθώς ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την Τετάρτη 14 Μαρτίου έκδοση δωδεκάμηνου εντόκου γραμματίου, για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δρομολογεί νέα επάνοδο στις αγορές, αντικαθιστώντας τις εκδόσεις των τρίμηνων εντόκων γραμματίων που διενεργούσε από το 2014, με εκδόσεις δωδεκάμηνων τίτλων. Πληροφορίες του insider.gr αναφέρουν πως το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ήδη τόσο μεγάλο που η έκδοση θα υπερκαλυφθεί.

Η έκδοση των δωδεκάμηνων έντοκων γραμμάτιων του ΟΔΔΗΧ θα κινηθεί στο 1 δισ. ευρώ, αισθητά χαμηλότερα του 1,6 δισ. ευρώ που μετακυλίεται σήμερα μέσω των τρίμηνων εντόκων γραμματίων. Έτσι, θα περάσει το σήμα στην αγορά πως οι ανάγκες ρευστότητας της Ελλάδος είναι περιορισμένες και πως ήδη η χώρα προετοιμάζεται για τη μετά το Μνημόνιο εποχή χωρίς αιφνιδιασμούς. Και αυτό έχει σημασία διότι το δωδεκάμηνο έντοκο θα ωριμάσει όταν πλέον η Ελλάδα δεν θα είναι σε πρόγραμμα.

Με την κίνηση αυτή, την οποία η αγορά επικροτεί διότι το έντοκο θα φέρει ένα επιτόκιο μεταξύ 1,5% και 1,6%, θα δοθεί πρόσθετη ρευστότητα στην καμπύλη αποδόσεων του ελληνικού χρέους. Παράλληλα ο ΟΔΔΗΧ θα καταστήσει εκείνους του επενδυτές που τοποθετούνται σε έντοκα γραμμάτια για περισσότερο διάστημα κατόχους των εν λόγω τίτλων.

Η συγκυρία είναι θετική για μια τέτοια έκδοση καθώς το ρίσκο χώρας είναι περιορισμένο. Η τελευταία φορά που το Ελληνικό Δημόσιο είχε εκδώσει ετήσια έντοκα γραμμάτια ήταν τον Απρίλιο του 2010 και αυτά έφεραν απόδοση 4,85%.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By