Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου, 2020

Καιρός: Κακοκαιρία σε Κρήτη – δυτικές Κυκλάδες

Εικόνες απόλυτης καταστροφής αφήνει πίσω της η κακοκαιρία που «χτυπά» ανελέητα από χθες την Κρήτη. Επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα και κυρίως στη περιοχή της Κρήτης και των δυτικών Κυκλάδων όπου προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες την Τρίτη και την Τετάρτη, όπως αναφέρονται στο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού.

Το αίτιο που θα προκαλέσει την μεταβολή του καιρού είναι από τη μια μεριά το βόρειο ρεύμα, αλλά κυρίως οι ασταθείς αέριες μάζες ενός ανώτερου χαμηλού το οποίο ενισχύεται και κινείται νοτιοαντολικά μέσα στο Αιγαίο, σύμφωνα με την ανάλυση καιρικής καταστάσεως επι του εκτάκτου δελτίου επιδείνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Η «ψυχρή λίμνη» που δημιουργείται στην ανώτερη ατμόσφαιρα (στην στάθμη των 500 hPa ) με τιμές που φτάνουν τους -18.5 °C, θα προκαλέσει έντονη αστάθεια η οποία σε συνδυασμό με το βόρειο ρεύμα και την τοπογραφία, θα φέρει μεγάλα ύψη υετού κυρίως στην Κρήτη.

kairos_kollydas_emy

kairos_kakokairia_tora_kriti_kataigides_emy

Πού «χτυπά» η κακοκαιρία τώρα, μεσημέρι Τρίτης, τη χώρα – Ισχυρές καταιγίδες στην Κρήτη και τα δυτικά: Δείτε τον χάρτη που ακολουθεί

Η έντονη βροχή που πλήττει το νησί της Κρήτης, με ισχυρές καταιγίδες, αλλά και χαλάζι «έντυσε» στα λευκά τους δρόμους. Οι πιο σοβαρές ζημιές εντοπίζονται στον Δήμο Χερσονήσου, όπως καταγράφει το ekriti.gr

Η χαλαζόπτωση ήταν σφοδρή και προκάλεσε ζημιές σε καλλιέργειες, τέντες, θερμοπροσόψεις σπιτιών, θερμοκήπια με μπανάνες στα Μάλια αλλά και σε αυτοκίνητα.

kakokairia_malia

katastrofes2_0
Φωτογραφία του cretapost.gr: Βροχή, με ισχυρές καταιγίδες, αλλά και χαλάζι -Το χαλάζι μάλιστα ήταν τόσο έντονο που σε πολλές περιοχές του νησιού «σκέπασε» τους δρόμους

Ακολουθούν χάρτες επικινδυνότητας οι οποίοι φτάνουν μέχρι την πορτοκαλί ένδειξη για την Κρήτη και τις Δυτικές Κυκλάδες την Τετάρτη.

Οι χάρτες παρουσιάζουν σε χρωματικό δείκτη τα όρια του ανέμου.

kairos_kakokairia_xartis_kollydas

kairos_anemoi_kriti

Ακολουθούν τα ύψη βροχόπτωσης σε όλη τη χώρα και αφορούν τον 24ωρο υετό που προγείται της ώρας έκδοσης του κάθε χάρτη.

kakokairia_vroxes_xalazi_kriti_kairos

 

kairos_xalazi_kritti_emy

(Visited 1 times, 1 visits today)
By