Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Κακάο: Οι αγρότες επιστρέφουν στην παραγωγή, μετά την έκρηξη της τιμής του

Η πρόσφατη εκτόξευση στην τιμή του κακάο, έχει στρέψει το ενδιαφέρον δεκάδων περιοχών που πρωταγωνιστούν στην παραγωγή του, στο να ενισχύσουν τις καλλιέργειες, ώστε να ανταποκριθούν μεσοπρόθεσμα στην αυξημένη ζήτηση.

Σε χώρες όπως το Καμερούν, κάτοικοι έχουν ήδη κάνει «αλλαγή καριέρας» αγοράζοντας εκτάσεις με στόχο να επωφεληθούν από την υψηλή ζήτηση και παράλληλα να αυξήσουν το εισόδημά τους.

Τον Νοέμβριο, η 57χρονη καθηγήτρια λυκείου Banyuy Elsie Kinyuy αγόρασε ένα αγροτεμάχιο 7,4 στρεμμάτων με κακαόδεντρα. Ξόδεψε αρκετά χρήματα, όμως υπολογίζει ότι «αν η τιμή του κακάο συνεχίσει να αυξάνεται, η καλλιέργεια της θα της αποδώσει περισσότερα χρήματα από τη διδασκαλία» όπως αναφέρει.

Οι χώρες με πλεονέκτημα

Το Bloomberg έχει συγκεντρώσει μία σειρά από παρόμοιες ιστορίες που δείχνουν ότι σε ορισμένα μέρη της Αφρικής, πολλοί άρπαξαν την ευκαιρία να επιστρέψουν στον πρωτογενή τομέα.

Αντίστοιχα καλλιεργητές που είχαν εγκαταλείψει την παραγωγή κακαόδεντρων όταν η τιμή ήταν χαμηλή, πλέον ενισχύουν την παραγωγή τους.

Οι προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Κακάο βλέπουν την παραγωγή της Νιγηρίας να μειώνεται κατά 4% το 2023-24, στους 270.000 τόνους, ενώ αντίθετα η παραγωγή του Καμερούν αναμένεται να αυξηθεί κατά 3%, στους 300.000 τόνους. Και οι προοπτικές της χώρας δεν σταματούν εκεί, καθώς ο στόχος είναι να αυξήσει την παραγωγή στους 600.000 τόνους μέχρι το τέλος της δεκαετίας, πλησιάζοντας τη Νιγηρία, η οποία προβλέπει ότι θα παράγει μέχρι το 2030 714.000 τόνους.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εκμισθώσει νέες εκτάσεις στους αγρότες, χωρίς να είναι γνωστές άλλες λεπτομέρειες.

Οι καλλιεργητές στη Νότια Αμερική είναι επίσης πρόθυμοι να επεκτείνουν την παραγωγή για να επωφεληθούν από την υψηλή τιμή του κακάο. Ο Ισημερινός, ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, στοχεύει στην παραγωγή 800.000 τόνων έως το 2030, από 454.000 τόνους το προηγούμενο έτος.

Η Βραζιλία, ο έκτος μεγαλύτερος παραγωγός με παραγωγή 220.000 τόνους, σχεδιάζει να διπλασιάσει τον όγκο μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Μπλόκο από την ΕΕ;
Η επέκταση των καλλιεργειών κρύβει όμως και μία παγίδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη ψηφίσει κανονισμό, ο οποίος δεν θα επιτρέπει την εισαγωγή κόκκων από ήπειρο που έχει προχωρήσει σε αποψίλωση των δασών.

Αυτό πρακτικά περιορίζει εταιρείες όπως η Ferrero, η Nestlé και η Marsto για το σε ποιους παραγωγούς θα στραφούν.

Όσοι λοιπόν έχουν ήδη πρόσβαση σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχουν ένα προβάδισμα.

Στην πολιτεία Ondo της Νιγηρίας, ο συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος Toba Adenowuro, 60 ετών, και ο αδελφός του Timilehin, 43 ετών, ο οποίος πουλάει ψωμί, ζάχαρη και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε έναν πάγκο στο δρόμο, κληρονόμησαν πέρυσι ένα οικόπεδο από τον πατέρα τους. Θυμούνται ότι ο πατέρας τους αγωνιζόταν να βγάλει κέρδος από τα κακαόδεντρα σε περιόδους χαμηλών τιμών. «Από την αρχή ξέραμε ότι η πληρωμή στον πατέρα μας δεν ήταν ανάλογη με τις αποδόσεις της καλλιέργειας και τις αυξανόμενες τιμές του αγαθού», αναφέρει ο Adenowuro.

Τώρα τα αδέλφια καλλιεργούν περίπου 60.000 δενδρύλλια .«Θέλουμε να αναζωογονήσουμε το αγρόκτημα και να πάρουμε μια μπουκιά από τις αυξανόμενες τιμές του κακάο», αναφέρουν.

By