Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Καλλυντικά στα σούπερ μάρκετ: Αυξάνεται η πίτα, τα τεμάχια και οι τιμές

Χαμηλότερη επίδραση από τις πληθωριστικές πιέσεις βλέπει η βιομηχανία καλλυντικών, που επέστρεψε πέρυσι σε προ μνημονίων μεγέθη, με κύκλο εργασιών περί τα 1,3 δισ. ευρώ, με ανάπτυξη 8-10%, εξαγωγές 470 εκατ. ευρώ και πρόβλεψη για ανάπτυξη 4-7% το 2024 χάρης στη δυναμική των καλλυντικών ευρείας διανομής στο κανάλι του σούπερ μάρκετ, με μερίδιο που ξεπερνά το 32% της αγοράς.

Ειδικότερα, στην κατηγορία προϊόντων για την περιποίηση μαλλιών εκτιμάται ανάπτυξη 8%, προσώπου 13%, σώματος 8,3%, μακιγιάζ και αρωμάτων από 13%, αντηλιακών 7,3% και προϊόντων υγιεινής 7,1%. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχανιών Καλλυντικών & Αρωμάτων (ΠΣΒΑΚ), Θεόδωρος Γιαρμενίτης, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του συνδέσμου προέβλεψε χθες μείωση του πληθωρισμού στα καλλυντικά. Από τη μεριά του ο Παναγιώτης Μπορέτος, Διευθύνων Σύμβουλος της Circana Hellas, παρουσίασε στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ανθεκτικότητα της αγοράς καλλυντικών στα σούπερ μάρκετ, ήτοι της μεγάλης κατηγορίας ειδών υγιεινής και ομορφιάς.

Ειδικότερα, τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής σημειώνουν ανάπτυξη 11,5% σε αξία, με 3,6% ανάπτυξη σε τεμάχια αλλά και 7,7% αυξήσεις τιμών. Από την άλλη μεριά η κατηγορία σαμπουάν σημειώνει αύξηση πωλήσεων 8,8% αλλά υποχωρεί 2,3% σε τεμάχια όταν η αύξηση της τιμής κυμαίνεται σε 11,3%. Στα μωρομάντηλα καταγράφεται αύξηση σε αξία πωλήσεων 7%, αύξηση στα τεμάχια 13,1%, με τιμή που υποχωρεί κατά 5,4%. Στα αποσμητικά η ανάπτυξη σε αξία προέρχεται και από τα τεμάχια και από τις ανατιμήσεις, 7,7% και 10,6% αντίστοιχα, ενώ στα αφρόλουτρα η ανάπτυξη όγκου και αξίας κινείται στο 9%.

Η κατηγορία υγιεινής και ομορφιάς στα σούπερ μάρκετ αυξάνεται κατά 8,6% σε αξία και 2% σε τεμάχια ενώ είναι η πρώτη φορά στα δύο τελευταία χρόνια που παρατηρείται πτώση τεμαχίων, αποτέλεσμα και της σύγκρισης με μια περίοδο αυξημένης ζήτησης για είδη προσωπικής υγιεινής, μάσκες και αντισηπτικά, λόγω πανδημίας. Ίδια είναι η συμπεριφορά και στα προϊόντα οικιακής φροντίδας ενώ συνολικά όλες οι κατηγορίες στα σούπερ μάρκετ είναι θετικές σε αξία. Σε επίπεδο τιμών παρατηρούνται ανατιμήσεις 7,8% στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και 5,2% στα είδη προσωπικής υγιεινής. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις όμως είναι στα απορρυπαντικά, 11%.

Πολύ μεγάλη κουβέντα γίνεται για τις προωθητικές ενέργειες στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας, τάση που δοκιμάζεται σήμερα με τα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η βιομηχανία είναι σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για τα μέτρα που αφορούν σαμπουάν, conditioner και άλλα προϊόντα της κατηγορίας.

Προωθητική πίεση και ελαστικότητα τιμής

Σημειώνεται ότι το 2022 περίπου το 1/3 των πωλήσεων στα προϊόντα γυναικείας υγιεινής ήταν από προϊόντα με μείωση τιμής, ενώ το 2023 το ποσοστό υποχώρησε στο 27,8%. Τα σαμπουάν είναι μια κατηγορία με αρνητική τάση στα τεμάχια, σημαντική ανάπτυξη σε αξία και σταθερή αξία που προέρχεται από προωθητικές ενέργειες. Στα μωρομάντηλα η τιμή πέφτει κατά 5,4% και η πίεση προωθητικών ενεργειών από 46,8% υποχωρεί σε 38,1%. Τα αποσμητικά εμφανίζουν την ίδια εικόνα, 7,7% και 10,6% σε τεμάχια και στο 22,5% σταθερή είναι η προωθητική πίεση, ενώ στα αφρόλουτρα βελτιώνεται η προωθητική πίεση. Στις οδοντόκρεμες η προωθητική πίεση κυμαίνεται στο 30%, όπως και στα προϊόντα περιποίησης προσώπου. Ανεβαίνει στο 36% στα conditioners, 38% στις βαφές μαλλιών, 36,2% στα προϊόντα styling κ.ο.κ..

Κάτι σημαντικό, που έχει να κάνει με την ελαστικότητα τιμής, είναι η εστίαση του καταναλωτή τόσο στην τιμή ραφιού όσο και στην τιμή ανά λίτρο και κιλό. Μέχρι τον Απρίλιο του 2022 η εξέλιξη των πωλήσεων σε αξία και σε τεμάχια ήταν σχεδόν ταυτόσημες. Μετέπειτα η αξία άρχισε να αυξάνεται και ο όγκος να μειώνεται όσο αυξάνονταν οι ανατιμήσεις. Όταν οι ανατιμήσεις υποχωρούν σημαντικά αυξάνονται και τα τεμάχια, κάτι που σημαίνει ότι τα προϊόντα έχουν ελαστικότητα τιμής, όπως σημείωσε ο κ. Μπορέτος, που τόνισε ότι κάποια προϊόντα έχουν αυξηθεί σε τιμή πάνω και από τα ψυχολογικά όρια. Για παράδειγμα, τα απορρυπαντικά έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, κάτι που αναδεικνύει κίνδυνο για το αν οι τιμές είναι τέτοιες που μπορεί να συγκρατήσουν τον καταναλωτή σε ένα brand.

Στα σημεία πώλησης

Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα, στα σούπερ μάρκετ διαπιστώνεται αύξηση πωλήσεων στις μεγάλες σάλες τόσο σε αξία, 13%, όσο και σε όγκο, 6,1%. Αυτό αποδίδεται στο μεγάλο καρότσι, που κάνει κάθε μισθωτός με το που θα λάβει τον μισθό του. Εξάλλου, το καλάθι που ξέραμε, μια σακούλα δηλαδή, είναι 50 ευρώ ενώ ένα καρότσι μπορεί να ξεπερνά τα 200 ευρώ. Στα μεγάλα καταστήματα, 1.000-2.500 τ.μ., παρόλο που έχουν ένα μερίδιο περίπου 43,5%, πάνω και από τα hypermarket, με 11,6%, και παρόλο που αυξάνονται κατά 6,9% σε αξία υποχωρούν σε τεμάχια. Επίσης, τα μεσαία καταστήματα, με μερίδιο 33,4% στην αγορά αυξάνονται σε αξία 9,5% και σε τεμάχια 3,5%, ενώ τα μικρότερα καταγράφουν σημαντική αύξηση σε αξία και τεμάχια, 14,2% και 7,3% αντίστοιχα.

By