Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Καλοκαιρινός «καταιγισμός» από deals

Από την ενέργεια, τη μεταποίηση και την πληροφορική ως τα τρόφιμα, τη ναυτιλία και τις κατασκευές οι επιχειρηματικές συμφωνίες καλά κρατούν, την ώρα μάλιστα που παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αυτές θα αυξηθούν από τον Σεπτέμβριο

Ποια θερινή ραστώνη! Ο καταιγισμός σημαντικών deals συνεχίζεται ακόμα και Αύγουστο. Από την ενέργεια, τη μεταποίηση και την πληροφορική ως τα τρόφιμα, τη ναυτιλία και τις κατασκευές γίνονται κινήσεις που εν πολλοίς αλλάζουν τον επιχειρηματικό χάρτη και υπογραμμίζουν τη δυναμική που διατηρεί η ελληνική αγορά παρά τις σημαντικές προκλήσεις στο διεθνές περιβάλλον. Ιδίως καθώς είμαστε εν όψει της υλοποίησης των μεγάλων δημόσιων επενδύσεων, τόσο του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και του ΕΣΠΑ, που λειτουργούν ως δικλίδες ασφαλείας για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας παρά τις διεθνείς αναταράξεις, τις πληθωριστικές πιέσεις και την αύξηση του κόστους χρήματος!

Ένα από τα μεγαλύτερα ντιλ της χρονιάς, ήταν αυτό της εξαγοράς του 75% του κλάδου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Ελλάκτωρ από τη Motor Oil μέσω της Motor Oil Renewable Energy. Πρόκειται για μια συμφωνία ύψους 745 εκατ. ευρώ περίπου (σε μετρητά και καθαρό δανεισμό), το οποίο συμβάλλει στις τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται στην εγχώρια αγορά ενέργειας με φόντο τις μεγάλες επενδυτικές κινήσεις που γίνονται στον χώρο των ΑΠΕ βάσει του σχεδίου ενεργειακού μετασχηματισμού της χώρας.

Επίσης λίγο πριν τους εορτασμούς του Δεκαπενταύγουστου είχαμε την εξαγορά του 100% της εταιρείας πίσω από το ανερχόμενο brand Three Cents (ESM Effervescent Sodas Management Ltd) από τον Ομιλο Coca Cola HBC έναντι 45 εκατ. ευρώ. Παράλληλα Cepal Hellas και Resolute συμφώνησαν να συγχωνεύσουν τις δραστηριότητές τους σχηματίζοντας έτσι μία νέα ηγέτιδα δύναμη στην ελληνική αγορά διαχείρισης ακινήτων και περιουσιακών στοιχείων, καθώς και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών υπό τον τίτλο Resolute Kaican Greece (RKG). Επίσης η Lamda Development προχώρησε στην εξαγορά του Εκπτωτικού Χωριού McCarthur Glenn δίδοντας 40 εκατ. ευρώ, ενώ η Λάμψα πώλησε το Sheraton Rhodes Resort στην Azora FCR Rhodes A.E. προς 43,8 εκατ. ευρώ.

Οι συμφωνίες

Η λίστα είναι αρκετά μακριά, όμως και οι προοπτικές επίσης μεγάλες, καθώς παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως αυτό το «γαϊτανάκι» των επιχειρηματικών συμφωνιών θα επιταχύνει από τον Σεπτέμβριο.

«Σε ένα αβέβαιο οικονομικό κλίμα, οι ευκαιρίες εξακολουθούν να δημιουργούνται και οι εξαγορές και συγχωνεύσεις συνεχίζουν να αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα ή και λύση», σχολίαζε πρόσφατα ο Θανάσης Πανόπουλος, Partner, Deals Leader, PwC Ελλάδας, όταν δημοσιεύτηκε η επικαιροποιημένη μελέτη του πολυεθνικού ομίλου για τις παγκόσμιες τάσεις των Συγχωνεύσεων και Εξαγορών (σ.σ. Global M&A Industry Trends: 2022 Mid-Year Update)

Σύμφωνα με την έκθεση «οι χαμηλότερες αποτιμήσεις εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν ευκαιρίες, τόσο για τις ίδιες τις επιχειρήσεις όσο και για συμφωνίες που βασίζονται σε ιδιωτικά κεφάλαια, φέρνοντας ικανοποιητικά έσοδα στην τρέχουσα αγορά που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα. Ηδη, υπάρχουν αποδείξεις ότι οι χαμηλότερες δημόσιες αποτιμήσεις λειτουργούν καταλυτικά στην αύξηση των Ε&Σ (σ.σ. Εξαγορές και Συγχωνεύσεις), καθώς οι συναλλαγές που αφορούν την εξαγορά εταιρειών που διαπραγματεύονται δημόσια αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 50% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πριν από έναν χρόνο».

Η ενέργεια και οι κατασκευές είναι οι τομείς που περιλαμβάνουν τις πιο σημαντικές συμφωνίες της τελευταίας περιόδου φτάνοντας περίπου το 70% της συνολικής αξίας των συμφωνιών που ανακοινώθηκαν.

Ιδιαίτερα στον χώρο της ενέργειας τα deals είναι πολλαπλά καθώς ο κλάδος βρίσκεται σε αναβρασμό, ενώ επίκεινται νέες συμφωνίες, εξαγορές και placements. Το ντιλ Ελλάκτωρ – Motor Oil είναι σαφώς το μεγαλύτερο του καλοκαιριού. Από εκεί και έπειτα όμως ακολουθούν και άλλα αξιόλογα. Μεταξύ αυτών η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εξαγόρασε μέρος του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της Voltera από τον όμιλο AVAX σε μία συμφωνία 133 εκατ. ευρώ. Πρωτύτερα είχε ανακοινωθεί η συμφωνία της ΔΕΗ με τη Motor Oil με την ίδρυση κοινοπρακτικού σχήματος (Joint Venture) με ποσοστά 49% και 51% αντίστοιχα, με στόχο μεγάλα projects στον τομέα του πράσινου υδρογόνου.

Επίσης στις 4 Ιουλίου ανακοινώθηκε η σύμπραξη των Ελληνικών Πετρελαίων με τη RWE όπου μέσω των αντίστοιχων θυγατρικών ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες και RWE Renewables GmbH ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία projects στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα. Η κοινοπραξία θα είναι 50-50, ενώ γίνεται σε ένα νευραλγικό timing όπου ο κλάδος της καθαρής ενέργειας πρέπει να απλωθεί και πέρα από τα φωτοβολταϊκά, που λόγω ευκολίας στην αδειοδότηση αλλά και στο «στήσιμο» κινδυνεύουν να γίνουν μονοκαλλιέργεια φέρνοντας νέα ανισορροπία. Δεκάδες είναι ακόμη οι συμφωνίες σε επιχειρηματικό επίπεδο στον χώρο της ενέργειας, από μικρότερες εταιρείες.

Στις κατασκευές, το ντιλ με το οποίο άλλαξαν χέρια η πλειοψηφία των μετοχών της Intrakat είναι αυτό που ξεχωρίζει. Ενα ντιλ συνολικού ύψους 140 εκατ. ευρώ περίπου, με το οποίο μπήκε τέλος στην εποχή Κόκκαλη καθώς η κατασκευαστική πέρασε πλέον σε «εφοπλιστικά» χέρια. Συγκεκριμένα το 31,7% έλαβαν οι Δημ. Μπάκος και Γ. Καϋμενάκης μέσω της Winex Investments, το 13,63% μέσω της Blue Silk Ltd ο κ. Κώστας Αγγέλου, επικεφαλής της εταιρείας Benelux Overseas, η οποία δραστηριοποιείται στη μεταφορά υγραερίου μέσω πλοίων LPG και το 13% ο εφοπλιστής Ηλίας Γκότσης μέσω της Castellano Properties Ltd.

Οι κατασκευές

Στην κατηγορία των κατασκευών εντάσσεται και η αύξηση της συμμετοχής της Reggeborgh στην Ellaktor μετά από δημόσια πρόταση που απεύθυνε η ίδια με στόχο την εξαγορά των μειοψηφιών της εταιρείας.

Από εκεί και πέρα υπάρχει και μια σειρά άλλων σημαντικών επιχειρηματικών συμφωνιών τόσο στον τομέα της βιομηχανίας όσο και τους τομείς του εμπορίου και των υπηρεσιών.

Επίσης η συμφωνία εξαγοράς της Ευρωπαϊκής Πίστης από τον γερμανικό κολοσσό Allianz, ενώ προ εβδομάδων ανακοινώθηκε το μεγάλο deal στον χώρο της Υγείας με τη συγχώνευση του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» και του δικτύου της Euromedica. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ο τρίτος ισχυρός πόλος στον κλάδο της ιδιωτικής περίθαλψης απέναντι στον Ομιλο Hellenic Healthcare Group (Υγεία, Metropolitan Hospital, Μητέρα, Metropolitan General, Λητώ, Creta InterClinic) και τον όμιλο του Ιατρικού Αθηνών.

Η Sunlight του Ομίλου Olympia στο πλαίσιο της στρατηγικής της για ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της προχώρησε πρόσφατα σε τρεις επιχειρηματικές συμφωνίες αρκετά σημαντικές. Πρώτον, εξαγόρασε το μετοχικό κεφάλαιο που κατείχε η BMG Energy σε ποσοστό 22% στη Sunlight European Battery Assemby (SEBA) και τη Sunlight Italy ενδυναμώνοντας έτσι την παρουσία της στην Ιταλία. Δεύτερον, εξαγόρασε το 51% της γερμανικής A. Müller GmbH, εταιρεία που δραστηριοποιείται εδώ και δεκαετίες στο χονδρεμπόριο μπαταριών, ενισχύοντας έτσι το δίκτυο πωλήσεων και υπηρεσιών.

Στον χώρο του εμπορίου είχαμε μεταξύ άλλων τη νέα εξαγορά μεριδίου που κατείχε ο Ομιλος Sarantis στην Estee Lauder JV από τον πολυεθνικό όμιλο Estee Lauder, την έμμεση εξαγορά της Γ.Ε. Δημητρίου από τον Ομιλο Quest, αλλά και την εξαγορά του 60% της Automotive Solutions της οικογένειας του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρου Καφούνη από την NRG.

Επίσης πρόσφατα η εισηγμένη Autohellas της οικογένειας Βασιλάκη συμφώνησε με τη διοίκηση του ομίλου Fourlis για την είσοδο στη θυγατρική του Trade Estates AEEAΠ. Η Αutohellas θα καταβάλει 15 εκατ. ευρώ και σε δεύτερη φάση θα καλύψει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Trade Estate έως 8 εκατ. ευρώ με εισφορά σε είδος και ειδικότερα με την εισφορά οικοπέδου 44.404 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται στο Επιχειρηματικό Πάρκο του Δήμου Ελευσίνας, επί του οποίου η Trade Estates θα αναπτύξει σύγχρονο κέντρο logistics. Μετά την ολοκλήρωση των δύο παραπάνω συναλλαγών, η Autohellas θα κατέχει το 12% της Τrade Estates, έχοντας καταβάλει περί τα 23 εκατ. ευρώ.

Στον χώρο της πληροφορικής ξεχωρίζουν η εξαγορά της Impact από τη SoftOne αλλά και η εξαγορά της επιχειρηματικής μονάδας (Business Unit) Διαχείρισης Κρατήσεων (Ticketing) και Διαχείρισης τελωνειακών εργασιών για εκτελωνιστές του Ομίλου Profile από την CRS Liknoss.

Τέλος, στον τομέα των υπηρεσιών περιλαμβάνεται η εξαγορά της Hertz Πορτογαλίας από την Autohellas, της Alpha Δορυφορικής Τηλεόρασης από την Primos Media, κ.ά.

PwC: Οι παράγοντες που θα επισπεύσουν τα deals
Η μελέτη της PwC υπογραμμίζει ότι οι επιχειρηματικές συμφωνίες θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στις στρατηγικές εταιρικής ανάπτυξης κατά το β’ εξάμηνο, αφού σε ένα αβέβαιο περιβάλλον λειτουργούν συχνά ως λύση. Σύμφωνα με τη μελέτη, προς αυτή την κατεύθυνση θα διαδραματίσει ρόλο μια σειρά από παράγοντες όπως η ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας, η βελτίωση του χαρτοφυλακίου, τα κριτήρια ESG και κυρίως η ανάγκη για την τεχνολογία που ψηφιοποίησε τα επιχειρηματικά μοντέλα.
Σύμφωνα με την έρευνα της PwC, το τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον και οι σχετικές τάσεις θα επηρεάσουν τις συμφωνίες σε μια σειρά από κλάδους με διαφορετικούς τρόπους:

■ Τεχνολογία, media και τηλεπικοινωνίες
Η τεχνολογική ζήτηση εκτιμάται πως θα δημιουργήσει ευκαιρίες εξαγορών και συγχωνεύσεων για λύσεις που αφορούν το λογισμικό και τη δημιουργία σχετικών υποδομών το β’ εξάμηνο του 2022. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται η τεχνολογία 5G, τα data centres, το metaverse και οι σχετικές εφαρμογές.
Αλλωστε η ψηφιακή ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών παραμένει προτεραιότητα, διατηρώντας τον κλάδο στην κορυφή των επενδύσεων που αφορούν τις εξαγορές και συγχωνεύσεις. Στο α’ εξάμηνο του 2022 τα συνολικά κεφάλαια αντιστοιχούν στο 1/4 του όγκου και στο 1/3 της αξίας των συμφωνιών.

■ Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες
Η εστίαση στην τεχνολογία, η αυξημένη ζήτηση για βιώσιμες επενδυτικές επιλογές και οι χαμηλότερες αποτιμήσεις αναμένεται να διατηρήσουν σε υψηλό επίπεδο τις εξαγορές και συγχωνεύσεις μέσα στο 2022.
Η ανάγκη του κλάδου των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για ψηφιακές δυνατότητες, σε συνδυασμό με τη διαρκή πίεση από τις ρυθμιστικές αρχές αλλά και από τις ψηφιακές πλατφόρμες και τις fintechs σημαίνει ότι οι εξαγορές και συγχωνεύσεις θα παραμείνουν καταλύτης μετασχηματισμού.
Εξάλλου οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες βρίσκονται στη δεύτερη θέση αναφορικά με τις επενδύσεις σε εξαγορές και συγχωνεύσεις -υστερώντας μόνο σε σχέση με τον κλάδο της τεχνολογίας- και αντιστοιχούν στο 1/4 της αξίας για το α’ εξάμηνο του 2022.

■ Καταναλωτικά προϊόντα
Οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες μέσα σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας εκτιμάται πως θα συνεχίσουν να δημιουργούν ευκαιρίες, καθώς οι επιχειρήσεις επιδιώκουν να αλλάξουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα και να «επανατοποθετηθούν» με σκοπό τη μελλοντική τους ανάπτυξη.

■ Βιομηχανία και αυτοκινητοβιομηχανία
Η συνεχιζόμενη εστίαση στην τεχνολογία και ψηφιοποίηση των επιχειρηματικών μοντέλων, καθώς και οι επενδύσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και το εργατικό δυναμικό αναμένεται να δημιουργήσουν ευκαιρίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις στους κλάδους της βιομηχανίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας.

■ Ενέργεια και φυσικοί πόροι
Η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης και η εστίαση στη διασφάλιση της εφοδιαστικής αλυσίδας αποτελούν τους νέους παράγοντες που εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε εξαγορές και συγχωνεύσεις στους κλάδους τον ορυκτών πρώτων υλών και παραγωγής και διανομής ενέργειας το β’ εξάμηνο του 2022.

■ Υγεία
H υψηλή ζήτηση για βιοτεχνολογία και καινοτόμες νέες τεχνολογίες όπως mRNA, γονιδιακές θεραπείες και δυνατότητες τηλεϊατρικής, προκαλούν το επενδυτικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με την PwC.

By