Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, 2021

Κάμερον: Brexit από Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ο βρετανός πρωθυπουργός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο

cameronAAAA

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αν δεν επιτευχθούν οι αλλαγές που επιθυμεί στον τρόπο που οι κανόνες εφαρμόζονται, ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον.

Το συντηρητικό κόμμα του κ. Κάμερον, που κέρδισε αναπάντεχα την πλειοψηφία των εδρών στις εκλογές του περασμένου μήνα, επιδιώκει να επανεξετάσει το υπάρχον δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιορίζοντας την επιρροή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΕΔΑΔ) στο Στρασβούργο που εφαρμόζει τη Σύμβαση.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος των ευρύτερων σχεδίων του Κάμερον να αναμορφώσει την σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη της χώρας στην Ε.Ε. στα τέλη του 2017, παρόλο που το ΕΔΑΔ δεν αποτελεί θεσμό της Ε.Ε., αλλά υπάγεται στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Είμαστε πολύ ξεκάθαροι σε αυτό που θέλουμε, το οποίο είναι οι Βρετανοί δικαστές να λαμβάνουν αποφάσεις σε βρετανικά δικαστήρια», δήλωσε ο Κάμερον στο κοινοβούλιο όταν ρωτήθηκε από έναν συντηρητικό βουλευτή εάν έχει σχέδια να αποχωρήσει η Βρετανία από τη Σύμβαση.

«Τα σχέδια μας που περιγράφονται στην διακήρυξη μας δεν περιλαμβάνουν την αποχώρηση μας από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά ας είμαστε απολύτως ξεκάθαροι, εάν δεν κατορθώσουμε αυτό που χρειαζόμαστε… δεν αποκλείω τίποτε για να το πετύχουμε», επεσήμανε.

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα δήλωσε πως θα εναντιωθεί σε οποιαδήποτε απόπειρα κατάργησης μέτρων προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η αποχώρηση από την Σύμβαση θα προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά στη θέση της Βρετανίας στον κόσμο και είναι απαράδεκτο για την κυβέρνηση να αμφιταλαντεύεται σε αυτό το θέμα», δήλωσε ο Τσαρλς Φάλκονερ από την μεριά του Εργατικού Κόμματος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By