Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κάμερον: Θα πάω σε δημοψήφισμα – Μπαράζ παραιτήσεων των εκλογικών του αντιπάλων

Ο Ντέιβιντ Κάμερον σημείωσε μια εντυπωσιακή νίκη έναντι των Εργατικών και επιστρέφει στην Ντάουνινγκ Στρητ για μια δεύτερη θητεία

καμερον

Σαρωτική νίκη Κάμερον στις βρετανικές εκλογές, με 36,9% των ψήφων. Παραιτήθηκαν οι ηγέτες των Εργατικών, των Φιλελευθέρων και ο Φάρατζ του UKIP που δεν εκλέχθηκε βουλευτής. Προσπάθεια συμφιλίωσης με τους Σκοτσέζους.
Kαμερον: Θα προχωρήσω σε δημοψήφισμα για Ε.Ε.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον σημείωσε μια εντυπωσιακή νίκη έναντι των Εργατικών και επιστρέφει στην Ντάουνινγκ Στρητ για μια δεύτερη θητεία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες έδρες για τον σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας, διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν μια οριακή μάχη ανάμεσα στα δύο παραδοσιακά κόμματα της χώρας.

Στην νικητήρια ομιλία του ο κ. Κάμερον δήλωσε πως θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως κυβέρνηση πλειοψηφίας θα είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε όλο μας το μανιφέστο, σημείωσε.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας εξασφάλισε την πλειοψηφία στη Βουλή. Με 10 μόνο έδρες από τις 650 να απομένουν να ανακοινωθούν, οι Συντηρητικοί έχουν κερδίσει τις 327, το Εργατικό Κόμμα έρχεται δεύτερο με 232 έδρες και ακολουθούν το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας με 56, οι Φιλελεύθεροι με 8, το UKIP με 1 (που δεν την πήρε τελικά ο Νάιτζελ Φαράτζ) και τα λοιπά κόμματα με 22.

Μπαράζ παραιτήσεων μετά το εκλογικό αποτέλεσμα

Εν τω μεταξύ, μετά τη συντριπτική τους ήττα στις εκλογές, οι ηγέτες του Εργατικού Κόμματος, των Φιλελευθέρων και του UKIP δήλωσαν παραίτηση.

Όπως μετέδωσε το BBC, ο Εντ Μίλιμπαντ παραιτήθηκε από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, μετά την ήττα από τους Συντηρητικούς. Σημειώνεται πως οι επιδόσεις του κόμματος ήταν οι χειρότερες από το 1987.
Παράλληλα, το Reuters μετέδωσε πως και ο ηγέτης των Φιλελευθέρων, Νικ Κλεγκ, παραιτήθηκε από τη θέση του.

«Είναι σαφές πως τα αποτελέσματα ήταν ανυπολόγιστα πιο συντριπτικά και σκληρά απ” όσο φοβόμουν», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Πρέπει να αναλάβω την ευθύνη και ως εκ τούτου ανακοινώνω πως θα παραιτηθώ από την ηγεσία των Φιλελευθέρων. Θα πραγματοποιηθεί τώρα εκλογή για την ηγεσία, σύμφωνα με τους κανόνες του κόμματος».

Τηρώντας την υπόσχεση που είχε δώσει, ο επικεφαλής του UKIP Νάιτζελ Φάρατζ δήλωσε πως αποχωρεί από την ηγεσία του κόμματος, καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει έδρα, συμπλήρωσε ωστόσο πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για την ηγεσία του Κόμματος της Ανεξαρτησίας.
«Θα υπάρξει εκλογή για την ηγεσία τον Σεπτέμβριο και θα εξετάσω κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αν θα θέσω ξανά υποψηφιότητα», είπε σε δημοσιογράφους.

Προσπάθεια συμφιλίωσης με τους Σκοτσέζους

Η μεγάλη έκπληξη στις εκλογές αυτές φαίνεται πως ήταν οι σαρωτικές επιδόσεις του SNP. Έχοντας εξασφαλίσει 56 έδρες, εγείρονται ερωτήματα ως προς το αν θα υπάρξει προσπάθεια απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε μια προσπάθεια συμφιλίωσης με τους ψηφοφόρους της Σκοτίας, ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως πρέπει να υπάρξει ενότητα στη χώρα, ενώ υποσχέθηκε μεταβίβαση περισσότερων εξουσιών στη Σκοτία.

«Θέλω να συσπειρώσω το Ηνωμένο μας Βασίλειο εφαρμόζοντας τη μεταβίβαση εξουσιών από το βρετανικό στο σκοτσέζικο κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό», είπε.

Πάντως, όπως μετέδιδε νωρίτερα το CNBC, η μεγαλύτερη ανησυχία σε ό,τι αφορά τη νίκη των Συντηρητικών πάντα ήταν η προοπτική ότι η Βρετανία θα ψηφίσει υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα που ο David Cameron έχει υποσχεθεί ότι θα διενεργήσει πριν από το τέλος του 2017.