Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

Καμίνης: Δίνουμε άλλα 13 στρέμματα στον Ελαιώνα για τους πρόσφυγες

Μετά και τη τελευταία ανακοίνωση του Γ. Καμίνη η συνολική χωρητικότητα της δομής θα φτάσει τα 2.000 άτομα σε σύνολο 37 στρεμμάτων

ΔΗΜΑΡ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ ΓΚΑΖΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΜΙΛΙΑ

Νέο χώρο 12,8 στρεμμάτων για επέκταση της υπάρχουσας δομής φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα προτίθεται να διαθέσει ο δήμος Αθηναίων. Ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι θα εισηγηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την επέκταση της δομής φιλοξενίας στα 37 στρέμματα δημοτικής έκτασης από τα σχεδόν 24 στρέμματα που είναι σήμερα.

Με τη νέα επέκταση (η δεύτερη μετά την παραχώρηση 8 στρεμμάτων τον περασμένο Δεκέμβριο) η συνολική χωρητικότητα της δομής θα φτάσει τα 2.000 άτομα.

Ο κ. Καμίνης ανέφερε, επίσης, ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τη φιλοξενία προσφύγων σε κενά διαμερίσματα. Από τα συνολικά 7.500 διαμερίσματα που θα χρησιμοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα, στην Αθήνα αντιστοιχούν 200 για την προσωρινή φιλοξενία 3.000 ατόμων. Στόχος του δήμου, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, είναι η διασπορά των προσφύγων σε πολλά σημεία της πόλης αλλά και σε όμορους δήμους. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει συνεργασία με τους όμορους δήμους Ταύρου, Νέας Σμύρνης, Ζωγράφου και Αγίου Δημητρίου.

Κάλεσε την κυβέρνηση να στηρίξει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων των δήμων για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και η Αθήνα να έχει ειδική αντιμετώπιση καθώς, όπως είπε, είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που αποτελεί σταθμό διέλευσης προσφύγων προς τα σύνορα αλλά και επιστροφής τους από αυτά.

«Ή κυβέρνηση δεν πρέπει να μένει απαθής. Πρέπει να αξιοποιήσει τον δήμο γιατί διαθέτουμε τη σχετική εμπειρία και τις κατάλληλες δομές. Αξιοποίησε μας», τόνισε. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι ο δήμος θα αντικρούσει τη στάση των 47 κατοίκων που προσέφυγαν στο δικαστήριο ενάντια στη λειτουργία δομής κοντά στο Αττικό Άλσος για εθελούσια επιστρεφοντες μετανάστες. Ανέφερε, επίσης ότι θα μηδενιστούν τα τέλη τραπεζοκαθισματων για τα καταστήματα της πλατείας Βικτωρίας, καθώς επλήγησαν από την εκεί παρουσία προσφύγων. Εξέφρασε, τέλος, την αντίδρασή του για την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που απαλλάσσει τα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τους ιερούς ναούς από την καταβολή δημοτικών τελών, αναφέροντας ότι έτσι ο δήμος αναμένεται να χάσει έσοδα της τάξης των 920 εκατ. ευρώ κάθε έτος.

(Visited 1 times, 1 visits today)